Izrečene presude za ubistvo Tatona

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrečene presude za ubistvo Tatona

Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća osuđeni na 35 i 32 godine zatvora kao organizatori ubistva Brisa Tatona. Oni su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica. Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću po 30 godina zatvora. Niko od optuženih nije oslobođen krivice.

Organizatori ubistva francuskog navijača Brisa Tatona, Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, osuđeni su na 35 i 32 godine zatvora. Oni su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Roditelji Brisa Tatona, Suzan i Alan, smatraju da su kazne na koje su osuđeni optuženi za ubistvo njihovog sina odgovarajuće, s obzirom na težinu učinjenog zločina, izjavio je novinarima njihov punomoćnik Slobodan Ružić.

Ružić je rekao da postoji mogućnost da će posle razgovora sa Tatonovima podneti odštetni zahtev protiv Republike Srbije, s obzirom na to da optuženi nemaju nikakvu imovinu i da nisu zaposleni.

"Ovde postoji velika odgovornost države Srbije, jer niko od državnih organa, MUP i BIA, nisu preduzeli ništa da do ovoga ne dođe", rekao je Ružić i kao mogućnost ostavio obraćanje Republici Srbiji, radi nadoknade nematerijalne štete Tatonovima.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio izjavio je da je srpsko pravosuđe obavilo častan posao i izreklo teške, ali zaslužene kazne za ubistvo Brisa Tatona.

"Mislim da je sud doneo teške kazne, ali je ta odluka opravdana, zbog količine agresije koja je pokazana tokom izvršenja zločina", rekao je ambasador.

Ljubomir Marković zvani Kića i Ivan Grković, osumnjičeni da su učestvovali u napadu i ubistvu Brisa Tatona, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Preostalih 12 okrivljenih za teško ubistvo osuđeni na zatvorske kazne od četiri do 14 godina,  dok je Vladimir Bošković, osumnjičen da je pomagao huliganima posle napada, osuđen na osam meseci zatvora i dve godine uslovnog.

Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Milan Vujović i Branimir Četnik osuđeni su na po 14 godina zatvora, dok su Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević osuđeni na 12 godina zatvora. Stepa Petrović osuđen je na pet, dok je Dejan Stanković osuđen na četiri godine zatvora.

Sudskom veću Višeg suda u Beogradu predsedavala je sudija Mirjana Ilić. Optužnica je obuhvatala ukupno 14 imena.

Suđenje je počelo 21. aprila 2010. godine i početku suđenja prisustvovao je i tadašnji ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral, koji je u Palati pravde izjavio da želi da pravda bude zadovoljena i da kazna odgovara delu koje je učinjeno.

S obzirom na broj optuženih i količinu dokaza, suđenje je trajalo kratko, u poređenju sa procesuiranjem predmeta sličnog obima pred beogradskim sudovima.

Posle zamerki Tatonovih roditelja da se suđenje odugovlači i navoda medija da suđenje traje predugo, neka ročišta su trajala do kasnih poslepodnevnih sati. Tužilaštvo je u završnoj reči predložilo da optuženi budu kažnjeni najstrožim kaznama koje bi trebalo da posluže za primer, a Tatonovi roditelji da odgovorni za zločin plate za život koji su oduzeli.

Zastupnik porodice Taton, advokat Slobodan Ružić, predložio je da država Srbija Tatonovim roditeljima plati odštetu od 200.000 evra, jer nije učinila ništa da zaštiti francuske navijače u centru Beograda.

Svi optuženi negirali su krivicu za ubistvo Tatona i rekli da žale zbog smrti francuskog navijača.

Advokati optuženih su u završnim rečima naveli da krivica nije dokazana, a da su proces obeležili politički pritisci, i predložili sudu da oslobodi okrivljene.

Državljanin Francuske Bris Taton brutalno je prebijen 17. septembra 2009. godine, u bašti kafea na Obilićevom vencu, u centru Beograda, bejzbol palicama i šipkama, uoči utakmice fudbalskih klubova Partizan i Tuluz. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrečene presude za ubistvo Brisa Tatona

Izvor: Večernje novosti, 25.Jan.2011

Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, organizatori ubistva francuskog navijača, osuđeni na 35 i 32 godine zatvora. Oni su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica. Alen Taton: Srpsko pravosuđe časno obavilo posao

Nastavak na Večernje novosti...

Roditelji: Kazne za Tatonove ubice adekvatne, moguć odštetni zahtev državi

Izvor: SrbijaNet.rs, 25.Jan.2011

Roditelji Brisa Tatona, Suzan i Alan, smatraju da su kazne na koje su danas osudjeni optuženi za ubistvo njihovog sina odgovarajuće, s obzirom na težinu učinjenog zločina, izjavio je novinarima njihov punomoćnik Slobodan Ružić. On

Nastavak na SrbijaNet.rs...

TATONOVI RODITELJI TRAŽE ODŠTETU OD DRŽAVE

Izvor: Kurir, 25.Jan.2011

BEOGRAD - Roditelji Brisa Tatona, Suzan i Alan, smatraju da su kazne na koje su osuđeni optuženi za ubistvo njihovog sina odgovarajuće, s obzirom na težinu učinjenog zločina, izjavio je novinarima njihov punomoćnik Slobodan Ružić...On je rekao da postoji mogućnost da će posle razgovora sa...

Nastavak na Kurir...

Ubice Tatona iza rešetaka provešće najmanje 30 godina

Izvor: Glas javnosti, 26.Jan.2011, 07:02

BEOGRAD - Organizatori ubistva francuskog navijača Brisa Tatona Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća osuđeni su na 35 i 32 godine zatvora. Oni su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica...Ljubomir Marković, zvani Kića, i Ivan Grković osumnjičeni da su učestvovali u napadu i ubistvu...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.