Ubice Tatona iza rešetaka provešće najmanje 30 godina

Izvor: Glas javnosti, 26.Jan.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubice Tatona iza rešetaka provešće najmanje 30 godina

BEOGRAD - Organizatori ubistva francuskog navijača Brisa Tatona Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća osuđeni su na 35 i 32 godine zatvora. Oni su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica.

Ljubomir Marković, zvani Kića, i Ivan Grković osumnjičeni da su učestvovali u napadu i ubistvu Brisa Tatona osuđeni su na po 30 godina zatvora, prenosi RTS.

Ostalim optuženima izrečene su kazne najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od četiri godine zatvora, dok je Vladimir Bošković, osumnjičen da je pomagao huliganima posle napada, osuđen na osam meseci, uslovno na dve godine.

Sudskom veću Višeg suda u Beogradu predsedavala je sudija Mirjana Ilić. Optužnica je obuhvatala ukupno 14 imena.

Optužnicom su kao organizatori označeni Ivan Grković, Ljubomir Marković i Đorđe Prelić koji je u bekstvu.

Posle izricanja presude četvorici prvooptuženih, njihova rodbina i prijatelji su burno reagovali i u jednom trenutku je pretilo do dođe do incidenta, a ispred sudnice su se nalazili pripadnici sudske straže i Interventne brigade policije.

Roditelji Brisa Tatona, Suzan i Alan, smatraju da su kazne na koje su osudeni optuženi za ubistvo njihovog sina odgovarajuće, s obzirom na težinu učinjenog zločina, izjavio je novinarima njihov punomocnik Slobodan Ružić.

On je rekao da postoji mogućnost da ce posle razgovora sa Tatonovima podneti odštetni zahtev protiv Republike Srbije, s obzirom na to da optuženi nemaju nikavu imovinu i da nisu zaposleni.

- Ovde postoji velika odgovornost države Srbije jer niko od državnih organa, MUP i BIA, nisu preduzeli ništa da do ovoga ne dode - rekao je Ružić i kao mogucnost ostavio obraćanje Republici Srbiji radi nadoknade nematerijalne štete Tatonovima.

- Sada moramo sačekati pisani otpravak presude kako bismo videli detaljno obrazloženje suda - rekao je Ružić i izrazio nadu da će to obrazloženje biti dovoljno kvalitetno da bi presuda opstala po žalbama, koje će izjaviti okrivljeni i njihovi branioci.

Sud je Tatonove roditelje, kao oštećene u ovom postupku, uputio da svoj odštetni zahtev od 200.000 evra ostvare u parnicnom postupku.

Suđenje je počelo 21. aprila 2010. godine i početku suđenja prisustvovao je i tadašnji ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral, koji je u Palati pravde izjavio da "želi da pravda bude zadovoljena i da kazna odgovara delu koje je učinjeno".

E.G.J.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.