Delioci pravde na „popravnom”

Izvor: Politika, 09.Jun.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delioci pravde na „popravnom”

Prvi neizabrani sudija koji će razgovarati sa komisijom VSS je Sreća Vučenov iz Vrbasa

Visoki savet sudstva će 15. juna započeti razgovore sa neizabranim sudijama. Tada će se pred komisijom VSS naći dvoje sudija koji u decembru 2009. godine nisu prošli opšti izbor. Sudija Sreća Vučenov iz Vrbasa biće prva koja će, posle 18 meseci iščekivanja, izneti svoje argumente protiv odluke prvog sastava Visokog saveta sudstva. Odmah posle nje, to će učiniti i sudija Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Šeparac iz Jagodine.

Do sada su određeni termini razgovora sa 34 neizabrane sudije, a Visoki savet sudstva ima zadatak da odluči o prigovorima oko 800 neizabranih sudija. Kako saznajemo, neće svi biti pozivani na razgovor, već samo oni kod kojih postoje neke nedoumice u vezi sa rezultatima rada i sumnja u odluku VSS. Zato sada još nije moguće oceniti koliko će ukupno neizabranih sudija ovog leta doći pred komisiju VSS. Prema satnici određenoj za razgovore, očigledno je da u nekim slučajevima ima više, a u nekim manje spornih pitanja. Za jedne je predviđeno pola sata, za druge 45 minuta, a za neke je ostavljen termin od jednogsata.

Mnogi smatraju da će za pola sata uspeti da kažu ono na šta čekaju godinu i po dana. Neki u šali kažu da idu na popravni ispit u junsko–julskom ispitnom roku.Većina neizabranih sudija pozvana je na razgovor telefonom. Mnogi su u svojim žalbama Ustavnom sudu naveli brojeve kućnih i mobilnih telefona. Te žalbe su nedavno „preseljene” u administrativnu kancelariju Visokog saveta sudstva, sa kompletnim spisima predmeta. Komisija VSS razmatraće ih kao prigovore.

Teško je reći koliko će još razgovora biti zakazano tokom jula i avgusta, ali je više puta isticano da postupak preispitivanja opšteg izbora sudija mora biti završen do septembra. Komisije će preispitivati odluke o neizboru sudija na osnovu dokumenta koji se zove „Pravila za primenu odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske dužnosti”. VSS je tekst ovih pravila usvojio 23. maja.

Savet može, na predlog komisije, usvojiti prigovor neizabranog sudije iako ročište za razgovor sa podnosiocem prigovora nije održano. VSS može doneti odluku o povratku na posao jednog broja neizabranih sudija samo na osnovu njihovih prigovora i uvida u rezultate njihovog rada, bez zakazivanja razgovora.To znači da nijedan prigovor ne može biti odbijen bez razgovora, tako da se mnoge neizabrane sudije zapravo nadaju da ih VSS neće ni pozvati na razgovor.

Sva ročišta biće javna i medijima će biti omogućeno da prate razgovore u prostorijama VSS. Međutim, ako neizabrani sudija traži isključenje javnosti, razgovor sa njim obaviće se iza zatvorenih vrata.Kao posmatrači, razgovorima mogu prisustvovati predstavnici Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS-a, Društva sudija Srbije i drugih strukovnih udruženja, osim u slučaju da neizabrani sudija izričito zahteva isključenje posmatrača.

Aleksandra Petrović

objavljeno: 10.06.2011.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VSS 15. juna počinje razgovore sa neizabranim sudijama

Izvor: Večernje novosti, 10.Jun.2011, 14:01

Visoki savet sudstva od srede počinje razgovore sa neizabranim sudijama, povodom njihovih prigovora na odluke prvog sastava tog tela, prema kojima im je sudijska funkcija prestala 31. decembra 2009.

Nastavak na Večernje novosti...

Od 15. juna sa neizabranim sudijama

Izvor: B92, 10.Jun.2011

Beograd -- Visoki savet sudstva od srede, 15. juna počinje razgovore sa sudijama koji krajem 2009. godine nisu prošli reizbor u okviru reforme pravosuđa...Više stotina sudija podnelo je prigovore na odluke prvog sastava VSS-a kojima im je sudijska funkcija prestala 31. decembra 2009. godine...Dve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.