Od 15. juna sa neizabranim sudijama

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 15. juna sa neizabranim sudijama

Beograd -- Visoki savet sudstva od srede, 15. juna počinje razgovore sa sudijama koji krajem 2009. godine nisu prošli reizbor u okviru reforme pravosuđa.

Više stotina sudija podnelo je prigovore na odluke prvog sastava VSS-a kojima im je sudijska funkcija prestala 31. decembra 2009. godine.

Dve komisije VSS su, za sad, zakazale termine za razgovore sa 39 nekadašnjih sudija, do 8. jula, a naknadno bi trebalo da izađu spiskovi i za ostale podnosioce prigovora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Od slučaja do slučaja, prema rasporedu objavljenom na sajtu, VSS će sa kandidatima razgovarati pola sata, 45 minuta ili sat vremena.

Prigovor može da bude usvojen, a sudija vraćen na posao i bez ročišta za razgovor, ali nijedan ne može biti odbijen bez razgovora.

Prema usvojenom planu rada VSS će moći da izabere za sudiju podnosioca prigovora i on će se vratiti na posao bez obzira na odluku o potrebnom broju sudija, predviđaju pravila postupka za preispitivanje odluka.

Kada usvoji prigovor i izmeni odluku o prestanku sudijske dužnosti, Savet će podnosioca prigovora izabrati za sudiju u sud u kom je radio, vodeći računa o vrsti suda i materiji u kojoj je postupao, kao i o njegovoj prijavi na oglas na izbor sudija.

Pravila za primenu odluke o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti predvidjaju da će takva odluka moći da se donese uz saglasnost ministra pravde.

Podnosiocu prigovora u postupku preispitivanja biće omogućena javnost i neposrednost u postupku, pravo na obrazloženu odluku, kao i pravo na žalbu Ustavnom sudu ukoliko ne bude zadovoljan odlukom VSS.

Pravila takodje predviđaju da postupak preispitivanja odluka mogu da prate mediji, ali da podnosilac prigovora može da zahteva isključenje javnosti.

Postupak preispitivanja moći će da prate i predstavnici EU, Saveta Evrope, OEBS-a, Društva sudija Srbije i drugih strukovnih udruženja sudija, na njihov zahtev.

O prigovorima na odluke prvog saziva V S S prema ranijim rešenjima trebalo je da odlučuje Ustavni sud Srbije, ali je zbog preopterećenosti tog suda poslom, i hitnosti postupka preispitivanja, ta nadležnost prebačena na VSS zakonskim izmenana s kraja prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.