Davinić oslobođen optužbi za aferu pancir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2012, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davinić oslobođen optužbi za aferu "pancir"

BEOGRAD -

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića i dvojicu oficira optužbi za zloupotrebu službenog položaja prilikom nabavke pancira i druge vojne opreme za vojsku 2005. godine od firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" iz Zrenjanina.

Sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da su Davinić, kao i oficiri Jovica Vučković i Milun Kokanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oštetili budžet državne zajednice sklapanjem ugovora vrednog 176 miliona evra, između firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" iz Zrenjanina i Vojske SCG.

Sudija Vera Vukotić prilikom obrazlaganja presude rekla je da nema dokaza da su Davinić, Kokanović i Vučković izvršili krivično delo za koje su optuženi, jer je sud utvrdio da nije nastala šteta za državu niti korist za Mileta Dragića pošto ugovor nikada nije realizovan.

Ona je navela da Tužilaštvo nije dokazalo da je Davinić na prečac odlučivao o nabavci pancir, jer je postupak nabavke trajao minimum godinu dana.

Što se tiče količine robe koja je trebalo da bude kupljena od preduzeća "Mile Dragić", sudija smatra da je ta količina bila srazmerna potrebama opremanja vojske od 2006. do 2010. godine, odnosno srazmerna broju vojnika.

"Nije tačno da Davinić nije konsultovao načelnika Generalštaba Dragana Paskaša. Ne može načelnik Generalštaba da ne zna za posao koji je najavljivan kao pljačka veka", rekla je sudija.

Ona je dodala i da je Davinić imao nalog Vrhovnog saveta odbrane za opremanje vojske.

Davinić je posle izricanja presude rekao novinarima da je oslobađajuća odluka bila jedina moguća, kao i da se sada postavlja pitanje opravdanosti podnošenja njegove ostavke što je bio "primoran da uradi pod pritiskom javnosti nakon iniciranje te 'afere' od strane tadašnjeg ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića".

Tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu na današnju presudu Apelacionom sudu u Beogradu, koji može da je potvrdi, preinači ili ukine i naloži novo suđenje.

Davinić je ranije u dva navrata pravosnažno oslobođen optužbi za dodelu vojnih stanova pripadnicima "kobri", kao i jednom oficiru.

Nedavno prvostepenom presudom oslobođen optužbi za poklanjanje Crnoj Gori jednog vojnog broda.

Sudi mu se još zbog optužbi za ugovaranje kupovine špijunskog satelita od izraelske kompanije, a taj slučaj je u javnosti poznat kao "afera satelit".

Tužilaštvo je optužnicom teretilo Davinića da je iskorišćavanjem službenog položaja, vlasniku preduzeća "Mile Dragić" pribavio korist u vidu dobijanja posla snabdevanja Vojske SCG vojnom opremom - 60.000 šlemova i isto toliko zaštitnih prsluka, u ukupnoj vrednosti 176 miliona evra, na osnovu dva ugovora o kupovini zaštitne balističke opreme, koji nije u interesu državne zajednice SCG.

U optužnici je navedeno da o tom poslu Davinić nije obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Dragana Paskaša, da je nabavka u količini i vrednosti bila izrazito u neskladu s potrebama vojske i finansijskim mogućnostima države, da za nju nije bilo finansijskih sredstava i da nije prošla neophodnu proceduru.

Navodi se i da je načelniku Sektora za materijalne resurse, drugooptuženom Kokanoviću, naredio da zaključi sporne ugovore, što je ovaj i uradio, naredivši svom podređenom, pukovniku Milovanu Andriću da potpiše ugovore sa Dragićem.

Ugovori su potpisani 25. avgusta 2005. godine, ali ih je Savet ministara SCG poništio ubrzo po izbijanju afere.

Prema vlasniku istoimene firme Miletu Dragiću postupak je razdvojen na početku suđenja i prosleđen Opštinskom sudu u Zrenjaninu, koji ga je oslobodio optužbi, ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud u Novom Sadu i naložio da mu se ponovo sudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Davinić oslobođen optužbi u aferi "pancir"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jul.2012

Viši sud u Beogradu oslobodio je bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića i dvojicu oficira optužbi za zloupotrebu službenog položaja u aferi "pancir". Sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da su Davinić, kao i oficiri Jovica Vučković i Milun Kokanović oštetili budžet državne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Davinić: Pala Dinkićeva presuda za "Pancir"

Izvor: Mondo, 05.Jul.2012

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića i dvojicu oficira optužbi za zloupotrebu službenog položaja. "Sve je to bila konstrukcija Mlađana Dinkića", rekao posle presude Davinić. Dinkićev URS kritikuje presudu.

Nastavak na Mondo...

Davinić oslobođen optužbi za aferu "pancir"

Izvor: Radio 021, 05.Jul.2012

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića i dvojicu oficira optužbi za zloupotrebu službenog položaja prilikom nabavke pancira i druge vojne opreme za vojsku 2005. godine od firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" iz Zrenjanina.

Nastavak na Radio 021...

Davinić oslobođen za aferu „Pancir“

Izvor: Danas, 05.Jul.2012

Nekadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić ponovo je juče dobio oslobađajuću presudu, petu od šest postupaka protiv njega - Viši sud u Beogradu oslobodio ga je optužbi za zloupotrebe prilikom nabavke pancira i druge opreme od preduzeća „Mile Dragić“ iz Zrenjanina.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.