Čišćenje kasetnih bombi u blizini niškog aerodroma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje kasetnih bombi u blizini niškog aerodroma

U Nišu je danas počela akcija čišćenja kasetnih bombi zaostalih posle bombardovanja 1999.godine.

U narednih dvadeset dana biće pregledano oko 60 hiljada kvadratnih metara na području sela Popovac u delu koji se graniči sa niškim aerodromom.

Projekat čišćenja uradio je Centar za razminiranje uz finansijsku podršku SAD i Fondacije za jačanje bezbednosti ljudi iz Slovenije.

"Trenutno imamo oko 260 hiljada kvadrata rizične površine u Nišu, a na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teritoriji cele Srbije imamo oko šest miliona kvadrata", rekao je za Tanjug Branislav Jovanović, direktor Centra za razminiranje.

Posao izvođača radova na deminiranju terena u Nišu na tenderu je dobila međunarodna organizacija "Stop Mine" sa Pala.

"Očekujemo da pronađemo kasetne bombe s obzirom na blizinu aerodroma koji je bombardovan. Radove ćemo izvoditi sa timom deminera koji broji 12 ljudi", rekao je Tomislav Savić, direktor "Stop Mine".

Niški aerodrom je lokacija na koju je tokom bombardovanja 1999. godine bačeno najviše bombi, ali je to i lokacija koja je prva čisćena od kasetnih mina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.