Studenti nezadovoljni, protesti u Niššu, Kragujevcu, Beogradu

Izvor: Blic, 06.Okt.2014, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti nezadovoljni, protesti u Niššu, Kragujevcu, Beogradu

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), krovno predstavničko studentsko telo, u koordinacijii sa studentskim parlamentima državnih univerziteta, organizuje danas ali i naredna dva dana studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima, zbog nezadovoljstva usvajanjem izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

- Serija protesta biće otvorena danas, štrajkom u Nišu u organizaciji niškog univerzitetskog Studentskog parlamenta, kao i u Kragujevcu - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tanjugu predsednik SKONUS Danilo Jeremić.

Za sutra u podne ispred Ministarstva prosvete zakazan je protest u Beogradu, kao i u Novom Sadu i Kosovskoj Mirovici, rekao je Jeremić i najavio da će štrajk biti održan i u sredu, u Novom Pazaru.

Protesti se organizuju u saradnji sa univerzitetskim studentskim parlamentima, a studenti zahtevaju šest obaveznih ispitnih rokova u školskoj 2014/15. umesto pet.

Takodje, traže da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/11, odnosno 2011/12. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bila praksa.

"Izuzetno od odredaba člana 94. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju, status studenta koji ne završi studije do isteka roka koji je određen u tački 4 ovog člana, ne prestaje i produžava se do kraja školske 2015/16. godine", jedan je od zahteva studenata.

Njihovi dugoročni zahtevi su: početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju sa aktivnim učešćem relevantnih studentskih predstavnika u radnoj grupi, kao i početak rada na pronalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva, uz učešće studenata u radnoj grupi.

- Nemamo drugog načina, nego da mirnim protestom iskažemo nezadovoljstvo, pre svega zbog načina komuniciranja sa studentima, a onda i zbog donesenih izmena i dopuna Zakona - rekao je Jeremić i pozvao studentske organizacije i asocijacije da u saradnji sa studentskim parlamentima svih fakulteta i univerziteta podrže protest.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti protestuju širom Srbije

Izvor: B92, 06.Okt.2014

Studentska konferencija univerziteta Srbije organizuje danas i u naredna dva dana proteste u svim univerzitetskim gradovima. Niški studenti protestuju na trgu...Studenti su nezadovoljni zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju...Više ispitnih rokova i nepromenjena dužina apsolventskog...

Nastavak na B92...

Studenti nezadovoljni, protesti u Nišu, Kragujevcu, Beogradu (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2014

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), krovno predstavničko studentsko telo, u koordinacijii sa studentskim parlamentima državnih univerziteta, organizuje danas ali i naredna dva dana studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima, nezadovoljni zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.