Amerikanci bi veoma lako mogli da unište planetu

Izvor: Blic, 11.Sep.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci bi veoma lako mogli da unište planetu

Ukoliko bi se prosečan Amerikanac hranio u skladu sa nutricionističkim savetima ministarstva poljoprivrede, količina gasa sa efektom staklene bašte u prirodi povećala bi se za 12 odsto, paradoksalan je zaključak studije sa Mičigenskog univerziteta.

Zdravija ishrana Amerikanaca zahtevala bi veću proizvodnju mleka, voća, povrća, morskih plodova a manje mesa, jaja i živine što bi dovelo do veće emisije ugljen dioksida, navodi se u studiji, koju prenosi magazin Kvarc. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ishrana koja sadrži manje masnoća, što podrazumeva unošenje više junetine i ovčetine, pogubna je po životnu okolinu.

Ovce zauzimaju 60 odsto svetskog obradivog zemljišta a proizvedu samo pet odsto proteina upotrebljenih u ljudskoj ishrani i manje od dva odsto kalorija koje hrane svetsku populaciju.

Goveda zauzimaju više prostora i piju više vode nego svinje i živina i oslobađaju najmanje pet puta više ugljen dioksida.

Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (UN), objavila je izveštaj u kome se navodi da je stoka (sa udelom od 18 odsto) odgovorna za veću količinu gasova sa efektom staklene bašte nego što je proizvode sva prevozna sredstva zajedno.

Kako UN u ovu računicu uvrštava i zagađjenja koja su posredno vezana za stoku (ishranu, čuvanje pa i transport), ovo poljoprivredni sektor stavlja odmah iza industrijskog po količini emitovanih gasova koji vode globalnom zagrevanju.

- Metan je gas koji vodi do klimatskih promena, a one utiču na globalno zagrevanje. Kada stoka vari unetu hranu, stomačne bakterije proizvode pomenuti gas koji je 23 puta veći zagrejavac atmosfere od ugljen dioksida - objašnjava Frenk Mitlehner, američki specijalista za kvalitet vazduha.

Američka tendencija uvođenja zdravijih hamburgera u lance brze hrane poput Mekdonalda je bolja za zdravlje ljudi, ali je loša po životnu okolinu, navodi se u studiji.

Vegetarijanska ishrana, međutim, koja isključuje upotrebu mesa i podrazumeva unošenje 2000 kalorija dnevno, dovodi do smanjenja emisije ugljen monoksida za 30 odsto u odnosu na klasičan način američke ishrane, zaključuje se u studiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto (ne) treba da se hranimo zdravo?

Izvor: B92, 11.Sep.2014

Ukoliko bi se prosečan Amerikanac hranio u skladu sa nutricionističkim savetima Ministarstva poljoprivrede, količina gasa sa efektom staklene bašte bi se povećala u prirodi 12 odsto...Foto: Olearys / Flickr.com..Zdravija ishrana Amerikanaca zahtevala bi veću proizvodnju mleka, voća, povrća, morskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.