Zašto (ne) treba da se hranimo zdravo?

Ukoliko bi se prosečan Amerikanac hranio u skladu sa nutricionističkim savetima ministarstva poljoprivrede, količina gasa sa efektom staklene bašte bi se povećala u prirodi 12 odsto, paradoksalan je zaključak studije sa Mičigenskog univerziteta.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2014.

12:32

Default images

Foto: Olearys / Flickr.com

Zdravija ishrana Amerikanaca zahtevala bi veću proizvodnju mleka, voća, povrća, morskih plodova a manje mesa, jaja i živine što bi dovelo do veće emisije ugljen dioksida, navodi se u studiji, koju prenosi magazin Kvarc.

Ishrana koja sadrži manje masnoća, što podrazumeva unošenje više junetine i ovčetine, je pogubna po životnu okolinu. Ovce zauzimaju 60 odsto svetskog obradivog zemljišta a proizvedu samo pet odsto proteina upotrebljenih u ljudskoj ishrani i manje od dva odsto kalorija koje hrane svetsku populaciju. Goveda zauzimaju više prostora i piju više vode nego svinje i živina i oslobađaju najmanje pet puta više ugljen dioksida.

Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (UN), objavila je izveštaj u kome se navodi da je stoka (sa udelom od 18 odsto) odgovorna za veću količinu gasova sa efektom staklene bašte nego što je proizvode sva prevozna sredstva zajedno. Kako UN u ovu računicu uvrštava i zagađenja koja su posredno vezana za stoku (ishranu, čuvanje pa i transport), ovo poljoprivredni sektor stavlja odmah iza industrijskog po količini emitovanih gasova koji vode globalnom zagrevanju.

"Metan je gas koji vodi do klimatskih promena, a one utiču na globalno zagrevanje. Kada stoka vari unetu hranu, stomačne bakterije proizvode pomenuti gas koji 23 puta više zagreva atmosferu od ugljen dioksida", objašnjava Frenk Mitlehner, američki specijalista za kvalitet vazduha.

Američka tendencija uvođenja zdravijih hamburgera u lance brze hrane poput Mekdonalda je bolja za zdravlje ljudi, ali je loša po životnu okolinu, navodi se u studiji.

Vegetarijanska ishrana, međutim, koja isključuje upotrebu mesa i podrazumeva unošenje 2000 kalorija dnevno, dovodi do smanjenja emisije ugljen monoksida za 30 odsto u odnosu na klasičan način američke ishrane, zaključuje se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: