30 detektiva za 130 godina: Ovi glumci su se oprobali u ulozi Šerloka

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

30 detektiva za 130 godina: Ovi glumci su se oprobali u ulozi Šerloka

Lik ekscentričnog i genijalnog detektiva koji rešava i naizgled nemoguće kriminalističke slučajeve, glumilo je čak 30 različitih glumaca u zadnjih 130 godina.

Šerlok Holms, privatni detektiv iz Londona, plod je mašte britanskog pisca Ser Artura Konana Dojla.

Holms je postao čuven po rešavanju problema logičkim razmišljanjem, poznavanju forenzike i neobičnoj veštini maskiranja, piše 24sata.hr

Da su se svi utrkivali da snime što bolju verziju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šerloka Holmsa, svedoči broj od preko 100 ekranizacija lika slavnog detektiva od 1905. godine do danas. Veliki broj glumaca želeo je priliku da se pokaže u ovoj ulozi. Ipak, nisu svi ostvarili isti uspeh.

Mauris Kostelo bio je prvi filmski Šerlok u nemom filmu „Avanture Šerloka Holmsa“ iz 1905. godine. Pored njega još četiri glumca su otelotvorila Holmsa u nemim filmovima, a najzapaženiji je svakako Eli Norvud, koji ga je glumio čak 47 puta.

U periodu između 1939. do 1946. godine, u 14 filmova, detektiva je predstavljao odlični Bazil Retbon.

Ričard Roksburg glumio je Holmsa u filmu „Baskervilski pas“ 2002.godine, a dve godine kasnije kao detektiv pojavljuje se Ruper Everet u ekranizaciji „Šerlok Holms: Ubistvo u visokom društvu“.

Met Friver je bio Holms u četiri televizijska filma u produkciji Holmarka u periodu od 2000. do 2002.

Zanimljivo je da je glumac Entoni Higins prvo bio zločinac Ret (kasnije poznat kao Moriarti) u filmu „Mladi Šerlok Holms“ iz 1985.godine, da bi se 1993. pojavio u glavnoj ulozi kao čuveni detektiv u filmu „Povratak Šerloka Holmsa“.

Zvezda filmova o Drakuli, glumac Kristofer Li (92) se takođe oprobao u ulozi Šerloka Holmsa u filmu „Holms i smrtonosna ogrlica“ (1962.)

Kristofer Plamer je osvojio Kanadsku nagradu Grenije za najbolju mušku ulogu za svoje izvođenje ekscentričnog detektiva u filmu „Ubistvo po naređenju“(1979.)

Film “Šerlok Holms u Njujorku” iz 1976. mnogi smatraju najgorim filmom o genijalnom detektivu, a dobrim delom je za to kriv i glavni glumac Rodžer Mur (87).

Majkl Kejn (81), poznati glumac bogate karijere, takođe nije propustio priliku da glumi Šerloka u komediji “Bez traga” iz 1988..

Poslednji filmski Holms je Robert Dauni Mlađi (49) koji je do sad glumio u dva filma o Holmsu 2009. i 2011. godine, a oba filma postigla su odličan uspeh kod publike i kritike. Film je nominovan za Oskara, a glumac je osvojio nagradu Zlatni globus.

Alan Vitli bio je prvi televizijski Šerlok. Serija je imala šest epizoda, a prikazivala se 1951. na BBC-ju.

Uloga u seriji o Holmsu koja se prikazivala od 1984. do 1994. obeležila je glumca Džeremi Breta i brojnim Britancima upravo je on ostao urezan u sećanje kao lik ekscentričnog detektiva.

Modernog Holmsa koji je zapravo bivši zavisnik glumi Džoni Li Miler (42) u seriji “Osnovno” koja se počela emitovati 2012.

Džoni slučajeve rešava uz pomoć doktorke Džoan Votson koju glumi simpatična Lusi Lu(45).

Najgledanija serija u Velikoj Britaniji u poslednjih 13 godina je upravo “Šerlok” u kojoj glavnu ulogu ima Benedikt Kumberbač (38). Serija je stekla veliku popularnost širom sveta.

O popularnosti genijalnog detektiva govori i činjenica da su i mnogi drugi narodi snimali svoje verzije ovog ostvarenja. Dve serije o Holmsu snimljene su u ruskoj produkciji.

U prvoj seriji “Avanture šerloka Holmsa i doktora Votsona” (1979- 1986), detektiva glumi Vasilij Livanov (79). U seriji koja jednostavno nosi ime detektiva i koja se počela emitovati od 2013. glavna uloga pripala je Igoru Petrenku (37).

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.