Vlada Srbije će donijeti odluku o zahtjevu za povratkom Šešelja u Hag

Izvor: Cafe.ba, 26.Maj.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije će donijeti odluku o zahtjevu za povratkom Šešelja u Hag

BEOGRAD (AA) - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković je u vezi zahtjeva Žalbenog vijeća Haškog tribunala za povratak Vojislava Šešelјa u pritvorsku jedinicu istakao da je zahtev stigao zvanično u Ministarstvo pravde i da će Vlada Republike Srbija postupiti po tom zahtjevu u skladu sa domaćim zakonima i principima međunarodnog prava.

Sa Selakovićem se danas, drugog dana posjete Beogradu, sastao glavnim tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serge >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Brammertz. Tema njihovog razgovora bila je saradnja srbijanskih pravosudnih institucija sa Haškim tribunalom.

"Selaković i Brammertz su se usaglasili da je saradnja u proteklih nekoliko godina unaprijeđena i da je ona danas dobra, bez postojanja otvorenih pitanja", navedeno je iz Ministarstva pravde nakon sastanka koji je održan bez prisustva novinara.

Selaković je, kako se dodaje, ukazao da Srbija trenutno radi na izradi Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, kao i da su u tu izradu uklјučeni predstavnici većeg broja institucija - Tužilaštva za ratne zločine, Vrhovnog kasacionog suda, strukovnog udruženja sudija krivičara, advokature itd. On je istakao da je ta strategija predviđena i Akcionim planom za pregovore Poglavlјa 23, i da bi ona trebalo da bude usvojena do kraja ove godine.

Govoreći o značaju te Strategije, Brammertz je izrazio spremnost da Srbiji pruži potrebnu stručnu podršku u procesu njene izrade.

Iz Press službe Ministarstva pravde Srbije ranije je rečeno za Anadolu Agency (AA) da ministar Selaković neće davati izjave u vezi Šešeljevog povratka u Hag prije nego što Vlada Srbije ne zauzme stav.

"Vlada Srbije će zauzeti stav u vezi tog zahteva", kratko je rečeno za AA iz Ministarstva pravde Srbije.

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Sergeom Brammertzom. U razgovoru je zaključeno da nema otvorenih pitanja u redovnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Tužilaštva Haškog tribunala i da će Vlada Srbije po dobijanju zahtjeva za Šešelja postupiti po zakonu  i u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

Brammertz boravi u posjeti Beogradu u okviru priprema za redovni šestomjesečni izveštaj koji treba da podnese Vijeću sigurnosti UN u prvoj nedjelji juna.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.