Hag sutra o nesradnji Srbije

Izvor: Blic, 09.Feb.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag sutra o nesradnji Srbije

Pretresno veće Haškog Tribunala za ujutru je zakazalo javnu raspravu o nesaradnji Srbije, odnosno propustu vlasti da postupe po nalogu za hapšenje "radikala" Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, saznaje "Blic".

U ime Vlade Srbije raspravi će prisustvovati Koordinator pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Saša Obradović.

Tribunal je zakazao raspravu nezadovoljan prvim izveštajem Beograda o tome šta je preduzeto na hapšenju troje radikala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << optuženih za nepoštovanje suda zbog pretnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svedoke u predmetu protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Nalog za njihovo hapšenje i transfer u Hag izdat je u januaru 2015. godine, kako do toga nije došlo Pretresno veće je u januaru ove godine naložilo vlastima u Beogradu da podnose mesečne izveštaje o “naporima koje ulažu”.

U prvom takvom izveštaju od 2. februara ove godine, vlada Srbije je navela da nije postupila po nalogu za hapšenje pošto još čeka odgovor predsednika Tribunala na pismo koje mu je uputila 7. decembra 2015. predlažući da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu.

Pretresno veće, međutim, smatra da dopisivanje sa predsednikom Tribunala ne suspenduje međunarodno pravne obaveze Srbije i ne oslobađa je dužnosti izvršavanja naloga međunarodnog suda.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoće li Srbija uhapsiti troje radikala?

Izvor: Beta, 09.Feb.2016

Srbija bi u sredu trebalo da na sudskoj raspravi u Haškom tribunalu dodatno obrazloži šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje sadašnjih i bivših članova Srpske radikalne stranke (SRS) optuženih za nepoštovanje tog suda - Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića.Rasprava počinje u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.