SEVERNOKOREJCI IMALI I SVOJ FEJSBUK: Hakeri za tili čas “provalili” šifru Kim Džong Una

Izvor: Telegraf.rs, 31.Maj.2016, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEVERNOKOREJCI IMALI I SVOJ FEJSBUK: Hakeri za tili čas “provalili” šifru Kim Džong Una

Imitacija Fejsbuka navodno postavljena za Severnokorejce hakovana je i onesposobljena, samo nekoliko dana pošto je otkrivena.

Internet kompanija "Dyn Research" pronašla je sajt na severnokorejskom serveru koji je napravljen da izgleda gotovo identično kao Fejsbuk, a tom prilikom otkriveno je da je pristup bio moguć svima u svetu.

Nekoliko dana kasnije, jedan student uspeo je da pristupi serveru jer je bio obezbeđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << veoma jednostavnom lozinkom.

U opisu sajta stajalo je - "Najbolja korejska društvena mreža", a napravljen je alatom "phpDolphin", softverom koji svako može legalno da kupi i koristi kako bi napravio svoju verziju Fejsbuka. Ali, škotski student Endrju Mekin uspeo je da probije zaštitu sajta, koristeći uobičajene detalje - "admin" za korisnika i "password" za lozinku.

Mekin je pristup hteo da iskoristi da reklame na sajtu zameni tekstom "Ja nisam napravio ovaj sajt, samo sam se ulogovao", te je povezeo sajt sa svojim nalogom na Tviteru.

Iako je sajt registrovan na severnokorejskom serveru, nije poznato gde je tačno nastao i ko stoji iza ovog projekta. Severna Koreja uglavnom svoje zvanične vebsajtove skladišti na serverima u Kini, a ime "Starcom" referenca je za južnokorejsku tehnološku kompaniju.

Foto: Profimedia/Wavebreak, Facebook

Zašto bi neko postavio verziju Fejsbuka za korisnike iz Severne Koreje nije poznato. Severna Koreja ima svega nekoliko hiljada internet korisnika, koji su ograničeni na korišćenje određenih delova interneta, koji isključuju zapadne sajtove kao što je pravi Fejsbuk.

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.