Vučić i Rama razgovarali o iinfrastrukturnim projektima na Balkanu

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Rama razgovarali o iinfrastrukturnim projektima na Balkanu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama razgovarali su danas u Briselu o infrastrukturnim projektima sa kojima će dve države zajednički nastupati na sastanku predsednika vlada „Zapadnobalkanske šestorke“ koja, pod pokroviteljstvom komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, održava u glavnom gradu Belgije.

  Premijer Vučić je istakao da će Srbija insistirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na finansijskoj podršci za izgradnju pruge Beograd - Podgorica - Skadar, kao i autoputa Niš - Priština - Drač.

„- Nadam se da će Evropska unija imati razumevanja za podršku zemljama u regionu“ - istakao je premijer Vučić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Naglasio je da bi takvi projekti poboljšali ekonomsku situaciju u obe zemlje.

Разговарамо о заједничким инраструктурним пројектима на Западном Балкану. Са @JHahnEU @ediramaal #Брисел pic.twitter.com/eag2Lu1FWE

Premijer Albanije istakao je da je albanska strana spremna za početak radova na ovim projektima i da bi to bio dobar znak partnerskog odnosa Srbije i Albanije.

„- Kao što su nekada Francuzi i Nemci počeli da saradjuju zbog budućnosti Evrope, tako možemo i mi, zbog budućnosti Zapadnog Balkana“ - zaključio je premijer Rama.

Razgovoru je prisustvovao šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kako je planirano, posle tog susreta Vučić će učestvovati na sastanku predsednika vlada Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i kosovskog premijera, odnosno "zapadnobalkanske šestorke", na kojem će biti reči o infrastrukturnim projektima.

Taj sastanak, čiji će domaćini biti komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, posvećen je integrisanju kopnenog, rečnog i vazdušnog saobraćaja regiona u zajedničku evropsku mrežu, kako bi se otklonila "siva mrlja" na saobraćajnoj mapi Evrope.

Posle toga predviđeno je da se premijer Srbije, u odvojenim susretima, sastane sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom i komesarom za susedsku politiku Johanesom Hanom.

Tanjugu je u sedištu EU rečeno da će teme razgovora srpskog premijera i Tuska biti napredak Srbije u procesu pridruživanja i tok dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čija će nova runda biti održana kasnije popodne između Vučića i kosovskog premijera Ise Mustfafe.

Dijalog Beograda i Prištine održaće se pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, na kojem će biti razmotren napredak u primeni do sada postignutih dogovora i razmenjena mišljenja o daljem toku normalizacije odnosa.

Prethodna runda održana je 9. februara posle višemesečnog zastoja, a tada je parafiran sporazum o pravosuđu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Rama o zajedničkim projektima

Izvor: Beta, 21.Apr.2015

BRISEL, 21. aprila 2015. (Beta) - Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama izrazili su u utorak spremnost da dve zemlje sa infrastrukturnim projektima zajednički nastupe na sastanku predsednika vlada Zapadnobalkanske šestorke u Briselu...Kako je saopšteno iz Vlade Srbije posle susreta...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.