Višegradska grupa: Evropska porodica ne sme da se cepka na fragmente

Izvor: Blic, 27.Jun.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višegradska grupa: Evropska porodica ne sme da se cepka na fragmente

Ministri spoljnih poslova Češke i Poljske, Lubomir Zaoralek i Vitold Vaščikovski, kategorički su danas odbacili ideju da odgovor Evropske unije na izlazak Velike Britanije treba da bude dublja i brža integracija.

"Moramo da držimo evropsku porodicu zajedno da se ne cepka na fragmente. Kao drugo, ne želimo da pobede glasovi koji traže ubrzanu integraciju po svaku cenu i federalizaciju Evrope. To bi bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaista suludo kada bi ljudima kazali da je naš odgovor bekstvo napred", kazao je za onlajn dnevnik Aktualne.cz šef češke diplomatije pred današnji sastanak ministara spoljnih poslova Višegradske grupe, Nemačke i Francuske o Bregzitu.

Njegov poljski kolega Vitold Vaščikovski ocenio je neprihvatljivim predlog koji su na sastanak sa šefovima diplomatija Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske danas u Pragu doneli šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer i njegov francuski kolega Žan Mark Ero, jer po oceni poljske konzervativne evroskeptične vlade predlog vodi ka evropskoj superdržavi.

"Neki predlozi jesu razumni. Možemo razmatrati formiranje Evropske granične straže koja bi branila Evropu od poplave izbeglica. Ali stvaranje u EU neke unutrašnje Unije, to je recept za podele u EU, u principu za raspad EU", kazao je Vaščikovski državnoj poljskoj televiziji TVP.info.

Projekt te nove elastične unije bi omogućio da se jezgro EU na čelu sa Nemačkom, Francuskom i Italijom integriše politički brže i dublje, dok bi članice koje ne žele tim tempom imale mogućnost da ostanu van tokova dublje integracije ali na periferiji odlučivanja.

TVP.info objavila je danas dokument na devet stranica koji Nemačka i Francuska predlažu Višegradskoj grupi čiji zvaničnici su u prvim reakcijama na referendum o odlasku Velike Britanije iz EU najavili da će tražiti da se EU integriše dublje samo u onim oblastima gde će političari moći to da objasne i opravdaju u domovini pred svojim građanima.

"Ne možemo dalje da se integrišemo tamo gde to ljudi ne shvataju i za šta će reći: ko zna šta se tu opet mulja", rekao je Zaoralek.

Lider poljskih vladajućih konzervativaca i stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski predložio je u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Žečpospolita da se EU promeni u konfederaciju jakih nacionalnih država sa biranim predsednikom na čelu i Evropskim parlamentom u koji bi pored evroposlanika ušli i poslanici nacionalnih parlamenata.

"U Evropi imamo krizu i pravi odgovor na nju nije insisitiranje na tome što je sada jer bi to vodilo u katastrofu. Ako se ne sprovede reforma EU i druge zemlje će hteti da donesu odluku kao Velika Britanija. Recimo Francuska, a slična raspoloženja su u Holandiji, Austriji i Češkoj, to može da se širi", rekao je Kačinjski.

Bivši poljski premijer, koji kao lider vladajuće stranke u Poljskoj ima poslednju presudnu reč u svim odlukama vlade i predsednika države, rekao je da ne preti da bi Poljska organizovala referendum o izlasku iz EU zato što je većinsko raspoloženje Poljaka proevropsko.e

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Za Višegradsku grupu veća integracija EU bila bi recept za podele

Izvor: Beta, 27.Jun.2016

Ministri spoljnih poslova Češke i Poljske, Lubomir Zaoralek i Vitold Vaščikovski, kategorički su danas odbacii ideju da odgovor Evropske unije na izlazak Velike Britanije treba da bude dublja i brža integracija."Moramo da držimo evropsku porodicu zajedno da se ne cepka na fragmente. Kao drugo,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.