U EU ograničeni: Koliko moramo u Srbiji za njivu?

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU ograničeni: Koliko moramo u Srbiji za njivu?

Kad neko osnuje firmu u Srbiju, ona automatski postaje domaća firma i ima sva prava kao i domaće firme, kaže ministar poljoprivrede.

Ministar poljoprivede Srbije Branislav Nedimović ponovio je da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će otežati strancima kupovinu domaćih oranica, u potpunosti štite interese građana Srbije, ali i zemljište kao prirodni resurs.

"Mi smo ovim izmenama zakona otvorili pristup građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU našem zemljištu, što smo dužni prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali smo dali i stroge uslove pod kojima to može da se sprovrede", rekao je Nedimović novinarima.

Pre svega, kako je kazao Nedimović, građani EU su ograničeni u pogledu površina poljoprivrednog zemljišta koje mogu da dobiju i vremena koje moraju da provedu u Srbiji da bi postali vlasnici zemljišta.

Prema njegovim rečima, kritičari izmene Zakona o poljoprivednom zemljištu mešaju pravo svojine i pravo zakupa i neosnovano kritikuju državu da nije u dovoljnoj meri zaštitila poljoprivredno zemljište od mogućnosti da ga kupuju strane kompanije nakon loše ispregovaranog SSP.

On je precizirao da kad neko osnuje firmu u Srbiju, ona automatski postaje domaća firma i ima sva prava kao i domaće firme, dok se prava stranih pravnih lica regulišu međudržavnim sporazumima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.