Izvor: Danas, 29.Nov.2015, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetla Bundestaga

Odavno na političkoj sceni Srbije, koja inače obiluje svakakvim čudnim situacijama, koje recimo Džulijan Asanž objašnjava geopolitičkom lokacijom na tački sudara svetova, usled čega su zakoni realnosti oslabljeni, a zakoni verovatnoće pojačani, nije bilo bizarnijih događaja nego ovog vikenda. Recimo, u danu kada je Berlin "održao reč", odnosno kada su svi beogradski mediji preneli slavodobitno informaciju da je Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga na vanrednoj sednici dao >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zeleno otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja između EU i Beograda, lider najjače opozicione stranke i premijer Vojvodine, predočio je predstavniku te iste EU da "u Srbiji ne postoje uslovi za fer i demokratske izbore".

"Ovo je jasan signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", poručio je Gunter Kirhbaum. Na prvi pogled glatko, uostalom ko se još seća da je od juna 2013. Bundestag "kočio" početak pregovora zbog čuvenih nemačkih uslova u vezi s Kosovom. Pokazalo se još jednom da su normalizacija sa Kosovom, odnosno briselski pregovarački ciklusi u tolikoj meri pretpostavljeni unutrašnjim događajima u Srbiji, uključujući i rast autoritarnosti, da je podršku evropskih partnera, onu o kojoj je govorio Bojan Pajtić, teško očekivati. Barem ne na način na koji je očekuje građanska opoziciona scena, demonstrirajući razočarenje time što evrointegracije ne prate unutrašnju demokratizaciju. I u toj meri, da ni pozivanje na osporavanje osnovnog postulata demokratije - prava na slobodne i fer izbore, ne nailazi na očekivani odjek. Pri čemu, kada do te tačke osporavanja dođe, stvari idu mnogo više u pravcu institucionalne blokade kakve postoje u državama u komšiluku nego što zaista poma?u demokratizaciji. Razočarenje i rezignacija su tu jednostavno suvišni, uostalom nikome demokratija nije uvezena spolja, a da se pri tome uspešno primila. Zato svu energiju traženja podrške treba usmeriti prema sopstvenim biračima i tu tražiti i formulu za demokratsko i uređeno društvo. Možda će skori pokrajinski izbori, koji sada mogu biti prevremeno izazvani ukoliko se formira novi poslanički klub "otpadnika" od Pajtića biti prava prilika za političku borbu koja nije samo marketing, ali nije ni repriza devedesetih u kojoj neki novi DOS nastoji da sruši autoritarni poredak. Jednostavno, ako bude izbornih manipulacija, mnogo je bolje misliti o načinu na koji će se to dokazati i predočiti i domaćoj i svetskoj javnosti nego unapred prizivati pomoć.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.