Švedski premijer: Podržavamo Srbiju u EU, zajedno smo jači

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski premijer: Podržavamo Srbiju u EU, zajedno smo jači

Premijer Švedske Stefan Leven izjavio je, uoči sutrašnje posete Beogradu, da je Švedska uvek snažno podržavala evropski put Srbije i zapadnog Balkana i da će to raditi i ubuduće.

Leven je u intervjuu za današnji broj beogradske Politike istakao i da Švedska i Srbija imaju odlične bilateralne odnose i da postoji veliki potencijal za povećenje trgovine i jačanje ekonomskih odnosa.

"Uvereni smo da kredibilan proces proširenja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << EU ostaje najmoćniji instrument za demokratski, ekonomski i miran razvoj regiona", rekao je Leven.

On je istakao i da "nastavak opredeljenosti zemalja kandidata za članstvo u EU potvrđuje opšte verovanje među članicama EU da smo zajedno jači".

"Švedska je uvek snažno podržavala put Srbije i zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji i nastaviće da podržava zemlje kandidate u reformskim naporima", rekao je švedski premijer.

Upitan o nedavnoj blokadi evropskog puta Srbije od strane Hrvatske, Leven je odgovorio da pregovarački okvir EU-Srbija i tekovine EU treba da se poštuju. "Otvranje poglavlja o vladavini prava predstavlja efikasan način za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja i usmereno je na prilagođavanje zakonodavstava sa standradima EU", rekao je on.

Premijar Švedske je istakao i da su pregovaračka poglavlja koja su otvorena do sada dokaz napornog rada koji je Srbija ugradila u ovaj proces.

"Nadamo se da će poglavlje 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici uskoro da bude otvoreno, što će staviti još veći naglasak na prilagođavanje Srbije spoljnoj i bezbednosnoj poltici EU", rekao je Leven.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.