Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Okt.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Transfer podataka iz EU u SAD nelegalan

Sistem koji omogućava hiljadama kompanija da prenose podatke iz EU u SAD nije legalan, saopštio je danas Evropski sud pravde.

Sud je doneo presudu u korist jednog austrijskog studenta prava, koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti potrošače na adekvatan način.

Slučaj je zasnovan na navodnoj praksi "Fejsbuka" da dostavlja informacije američkim obaveštajnim službama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << />
Presuda Evropskog suda pravde mogla bi da ima dalekosežne posledice po tehnološke kompanije koje posluju u Evropi.

U obrazloženju presude navodi se da vlasti u Irskoj, gde se nalazi evropsko sedište "Fejsbuka", sada moraju da provedu istragu o tome da li treba suspendovati transfer podataka o evropskim korisnicima u SAD.

Sud smatra da sporazum koji su sklopili Evropska komisija i vlasti SAD ne eliminiše potrebu da lokalne agencije za zaštitu privatnosti provere da li američke firme preduzimaju adekvatne mere za zaštitu informacija.

Ovaj sporazum EU i SAD bio je na snazi 15 godina.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud EU na strani studenta protiv Fejsbuka

Izvor: EurActiv Srbija, 06.Okt.2015

Najviši evropski sud stao je 6. oktobra na stranu austrijskog studenta prava koji tvrdi da transatlantski sporazum o prenosu podataka ne štiti dovoljno potrošače. Ta presuda mogla bi da ima dalekosežne posledice po poslovanje tehnoloških kompanija u Evropi, iako, za sada, ne znači i prekid sa...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.