Stano: EU pozdravlja nastojanja srpske Vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stano: EU pozdravlja nastojanja srpske Vlade

Evropska unija pozdravlja nastojanja srpske vlade za sprovođenje strukturalnih ekonomskih reformi kako bi se obezbedio rast i konkurentnost, rekao je danas portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

"Evropska unija je spremna da pomogne reformske napore Srbije u ovoj teškoj situaciji, uključujući i pomoć preko IPA fondova", rekao je Stano na redovnom brifingu u sedištu Komisije u Briselu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovarajući na pitanje Tanjuga.

On je podsetio da je EU je dodelila Srbiji gotovo 200 miliona evra bespovratne pomoći godišnje kao podršku njenim naporima u pretpristupnom periodu.

Kako je rekao portparol Štefana Filea, mere koje su juče najavljene idu uz reforme koje je Srbija već usvojila tokom leta s ciljem restrukturiranja državnih preduzeća, veće fleksibilnosti tržišta rada i reforme penzionog sistema.

"Evropska unija pozdravlja korake koje je Srbija do sada preduzela na tom planu", rekao je Stano.

U cilju veće efikasnosti, fiskalna konsolidacija i strukturalne mere za stimulaciju ekonomskog rasta i zapošljavanja treba da idu "ruku pod ruku", dodao je on.

Prema njegovim rečima, EU pozdravlja to što je Srbija usvojila srednjoročni plan konsolidacije, koji podupiru reforme javnog sektora, kao i dalje reforme s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i spremna je da Srbiji za vreme tog procesa pruži suštinsku podršku.

"Vlada proaktivna u predvođenju reformi koje se profesionalni sprovode, transparenta prema građanima i svim učesnicima u tom procesu, ima sve izgleda da kapitalizuje podršku EU i drugih u međunarodnoj zajednici", zaključio je Stano.

Vučić je juče predstavio set mera za ozdravljenje srpske ekonomije koje obuhvataju smanjenje plata i penzija većih od 25.000 dinara, oštra borba protiv sive ekonomije, otpuštanje viška ljudi u administraciji, smanjenje subvencija pojedinim javnim preduzećima i jačanje privatnog sektora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.