Sigurno otvaranje dva poglavlja, u utorak će se znati za treće

Izvor: RTS, 09.Dec.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurno otvaranje dva poglavlja, u utorak će se znati za treće

Gotovo je sigurno da će Srbija u utorak otvoriti još dva nova poglavlja – o javnim nabavkama i o nauci i istraživanju. Hrvatska, međutim, još nije dala saglasnost za pregovaračku poziciju za poglavlje 26, o kulturi i obrazovanju, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.
U pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, izgledno je da će u utorak biti otvorena tri nova poglavlja, koja se tiču javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nabavki, nauke i kulture i obrazovanja, rečeno je prethodno agenciji Beta.

To je ishod današnjeg sastanka radne grupe Saveta EU za proširivanje i susedstvo, na kojem je jednoglasno potvrđeno da će se poglavlje pet, o javnim nabavkama, otvoriti na međuvladinoj konferenciji EU–Srbija u utorak.
Takođe je rečeno da će takozvanim "prećutnim postupkom" do ponedeljka ujutro biti data saglasnost i za poglavlje 25, o nauci i istraživanju, a trebalo bi da bez problema prođe i predlog velike većine članica EU da se u pregovorima sa Srbijom otvori poglavlje 26, o kulturi i obrazovanju.
Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, radna grupa za proširenje će o poglavlju 26 ponovo raspravljati u ponedeljak, jer Hrvatska još nije dala saglasnost za pregovaračku poziciju, želeći da dodatno naglasi pitanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.
Međuvladina konferencija će, uz učešće visokih zvaničnika Evropske unije i Srbije, biti održana u utorak posle podne, a potom će se učesnici obratiti i novinarima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU: Moguće otvaranje tri poglavlja sa Srbijom u utorak

Izvor: N1 televizija, 09.Dec.2016

U pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji izgledno je da će u utorak biti otvorena tri nova poglavlja koja se tiču javnih nabavki, nauke i kulture i obrazovanja, rečeno je agenciji Beta...To je ishod današnjeg sastanka radne grupe Saveta EU za proširivanje i susedstvo na kojem je jednoglasno...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.