Rot: Jasna EU perspektiva Srbije, ali bez ustupaka

Izvor: Blic, 05.Sep.2015, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rot: Jasna EU perspektiva Srbije, ali bez ustupaka

Državni ministar u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova Mihael Rot izjavio je danas da države Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu ulaska u EU, ali da one, ipak, na tom putu ne mogu očekivati nekakve ustupke.

- Države Zapadnog Balkana same su odlučile da žele da budu deo EU. To pozdravljam, jer je i u našem interesu da u toj organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članice budu države koje su sigurne, demokratske, socijalno stabilne i privredno uspešne. Što se odlučnije sprovode reforme, to će brže napredovati i pregovori o članstvu. Perspektiva za članstvo država Balkana još uvek je tu, bez rezervi. Ipak, važi i sledeće: neće biti 'politickog popusta' kada je reč o preduslovima za ulazak u EU - rekao je Rot za nemački Radio "Dojče vele".

Ističući da je njemu jasno da se prvenstveno mladim, proevropskim snagama čini da taj proces ne ide dovoljno brzo, Rot je rekao da su mladim ljudima potrebne perspektiva i šanse u njihovim domovinama.

- Zbog toga smo i inicirali Konferenciju o Zapadnom Balkanu. Zzelimo da pokažemo da je perspektiva ulaska u EU više od običnog obećanja, ali i da očekujemo konkretne mere i rezultate - rekao je Rot.

On je na pitanje sa li su realna očekivanja balkanskih država da bi na tom putu mogle da dobiju finansijsku pomoć Brisela, rekao da je

čitavom regionu hitno potreban veliki socijalno-ekonomski podsticaj.

- To pokazuje ponašanje omladine. Previše mladih ljudi okreće ledja svojim domovinama, iako su tamo hitno potrebni. Dve stvari su prioritet - prvo se na pravi način moraju iskoristiti konkretne ponude za izgradnju regionalne infrastrukture i drugo, preduslov za investicije privatnih biznismena i za privredni rast jeste odlučna borba protiv korupcije kao i dobar rad vlada i organa vlasti - rekao je Rot.

- Mi činimo dosta toga. Nemačka je, na primer, najveći bilateralni donator pomoći za Srbiju. Osim država EU, u regionu su aktivne i medjunarodne institucije kako bi sufinansirale priključivanje regiona na saobraćajnu mrežu EU. Očigledno da mnogi još nisu uočili da je EU najveći donator u regionu. Sve više plodova donosi i naše delovanje u ulozi posrednika, recimo u pregovorima izmedu Srbije i Kosova - rekao je Rot.

Na ocenu 'Dojče velea" da su najveći problemi u regionu upravo tamo gde međunarodna zajednica, a time i EU, imaju najviše uticaja i gde i faktički ima odgovornost - na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i pitanje zašto je to tako, Rot kaže da su i tamo, gde je situacija posebno komplikovana, smo tokom proteklih godina imali uspeha u stabilizaciji prilika, jačanju demokratije i pravne države.

- Definišu se odnosi između Srbije i Kosova, korak po korak. Za sve države Zapadnog Balkana ipak važi jedna stvar: one same odgovorne su za napredak reformskih procesa. Naravno da cemo im mi pomoći na tom putu - rekao je Rot.

Na podsećanje da u pristupnim pregovorima sa Srbijom postoji poglavlje 35, u kojem je reč o potpunoj normalizaciji odnosa izmedu Srbije i Kosova i pitanje kakav stav po tom pitanju ima Ministarstvo inostranih poslova Nemacke, Rot je rekao da oni žele da buduće članice EU u tu organizaciju stupe bez bilateralnih konflikata sa svojim susedima.

- Zbog toga u pregovorima sa Srbijom posebnu ulogu imaju njeni odnosi sa Kosovom. Jasno je da Srbija i Kosovo, pre ulaska Srbije u EU, moraju da imaju jasno definisane i normalizovane odnose kroz pravno obavezujuce ugovore -  rekao je Rot.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rot: Jasna EU perspektiva Srbije

Izvor: Studio B, 05.Sep.2015

Državni ministar u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova Mihael Rot izjavio je da države Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu ulaska u EU, ali da one, ipak, na tom putu ne mogu očekivati nekakve ustupke..."Države Zapadnog Balkana same su odlučile da žele da budu deo EU. To pozdravljam,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.