Raspad EU ne bi bio dobar scenario za male članice

Izvor: B92, 21.Okt.2016, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Raspad EU ne bi bio dobar scenario za male članice"

Ljubljana -- Nakon britanskog Bregzita i prestrukturiranja koji očekuju Evropsku uniju ona bi trebalo da ide u pravcu stabilizacije, ocenio je Janez Janša.

Slovenački opozicioni lider je dodao da mogući raspad EU ili podele ne bi bili dobar scenario za male članice,

Za Sloveniju i male države u Uniji bilo bi najbolje da se EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stabilizuje i da se sačuva u obliku koji predviđa Lisabonski ugovor, ocena je bivšeg premijera Janše koji vodi najveću opozicionu stranku Slovenačke demokratske stranke.

"Dobro bi bilo da se EU razvija putem koji je zacrtan Lisabonskim ugovorom i da se širi, da se stabilizuje i područje Balkana, ali i evropsko susedstvo na istoku i u Sredozemlju", rekao je Janša za tv stanicu Nova24TV.

"Ako pak dođe do toga da se EU raspadne na nekoliko jakih država i njihove satelite u okruženju, i pretvori u neku vrstu regionalnog saveza, onda bi to i za nas bilo lošije rešenje", kazao je Janša, prenosi Hina.

Kao pretnju evropskoj sigurnosti Janša je naveo migrantske krize i "radikalni islam" povezan s terorističkim pretnjama, ali je ocenio da bi EU zajedno mogla imato dovoljno resursa i znanja da se tome suprotstavi i prevlada svaku buduću krizu ako ne dođe do unutrašnjih podela na grupe zemalja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Janšša: Male držžave bi izgubile raspadom EU

Izvor: Blic, 21.Okt.2016

Nakon britanskog Bregzita i prestrukturiranja koji očekuju Evropsku uniju ona bi trebalo da ide u pravcu stabilizacije, a njen mogući raspad ili podele ne bi bili dobar scenario za male članice, ocenio je slovenački opozicioni lider Janez Janšša...Za Sloveniju i male držžave u Uniji bilo bi najbolje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.