RT: Trgovinski rat između EU i SAD bi bilo nešto veoma loše - ministar ekonomije Nemačke

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2017, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Trgovinski rat između EU i SAD bi bilo nešto veoma loše - ministar ekonomije Nemačke

Izvor: Vostok, RT

Nove sankcije protiv Rusije odobrene od strane američkog Predstavničkog doma u utorak, mogle bi dovesti do kontra-sankcija, upozorava nemački ministar ekonomije Brigita Ciprijes, dodajući da bi trgovinski rat između EU i SAD bilo nešto "veoma loše."

Brigita Ciprijes je upozorila i na mogući trgovinski rat između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Postoji mogućnost kontra-sankcija, jer je to predviđeno i putem STO-a (Svetska trgovinska organizacija)", rekla je ona, dodajući da bi trgovinski rat bilo nešto "veoma loše."
Ona je takođe rekla da nove američke sankcije mogu štetiti nemačkim kompanijama i pogoršati veze Berlina sa Vašingtonom.



"SAD su sada ostavile jednu običnu liniju koja povezuje Evropu i SAD zbog sankcija protiv Rusije", izjavila je Ciprijesova.

Ona je dodala da će nedostatak koordinacije sa EU uticati na nemačke kompanije.

Udruženje nemačkih privrednih komora i industrije je saopštilo da nove sankcije protiv Rusije mogu imati negativan uticaj na energetsku bezbednost Evrope i štetan uticaj na nemačku ekonomiju, dodajući da SAD sankcijama žele postići favorizovanje firmi iz SAD.

Glavni ekonomista Udruženja nemačkih privrednih komora Voker Trejer, pozvao je EU da reši ovo pitanje.

"Evropska komisija mora sada uložiti napore da sagleda trenutnu situaciju, kao i da se suprotstavi eksteritorijalnom efektu novih američkih sankcija. Stiče se utisak da SAD prate svoje ekonomske interese ", rekao je Voker za TASS.

"Ako se nemačkim firmama zabrani učestvovanje u preduzećima za gasovode, veoma važni projekti u sektoru bezbednosti snabdevanja energijom mogu se obustaviti. U tom slučaju nemačka ekonomija će nesumnjivo biti pogođena", rekao je Trejer.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer takođe je na konferenciji za novinare rekao da se zakon o sankcijama "ne odnosi samo na nemačku industriju. Sankcije protiv Rusije ne bi trebalo da postanu sredstvo industrijske politike koje se vodi u interesu SAD".

"Po našem mišljenju nije na Amerikanaca da presuđuju ili propisuju na koji način evropske kompanije mogu da sarađuju sa bilo kojim trećim stranama - naročito sa ruskim energetskim kompanijama", rekao je Šefer.

Govoreći na istom brifingu, portparol Vlade Nemačke Ulrike Demer dodala je da Berlin veruje da "evropska industrija ne bi trebalo da postane meta američkih sankcija".

Predlog zakona takođe je oštro kritikovao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je rekao da "Interesi SAD ne mogu biti prvi, a interesi EU poslednji".

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.