RASKOL U EU: Zbog Grka se Evropa cepa na sever i jug

Izvor: Kurir, 30.Jun.2015, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASKOL U EU: Zbog Grka se Evropa cepa na sever i jug

U slučaju odlaska Atine iz evrozone, biće zaoštrena postojeća podela Evropske unije na bogate i siromašne države

ATINA - Prekid pregovora Grčke s međunarodnim kreditorima i zatvaranje banaka u toj zemlji doveli su do kraha berze kakav nije viđen od 2011, a ceo svet u panici čeka da vidi da li će nakon referenduma 5. jula Grčka ostati u evrozoni ili ne.

- Ako propadne evro, propada i Evropa. Ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, izgubljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je i Evropa - poručila je juče Angela Merkel, nemačka kancelarka.

Samoubistvo iz straha

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker juče je u Briselu pozvao Grke da na referendumu glasaju za predlog EU i MMF o rešenju grčke krize i rekao da bi „ne“ značilo da Grčka izlazi iz zone evra.

- Grci ne treba da počine samoubistvo jer se plaše umiranja. Predlog kreditora nije glupi paket mera štednje. Paket ne bi doneo rezanje plata i penzija, već bi doprineo većoj jednakosti. Posle svih preduzetih napora osećam se izdano - izjavio je Junker.

Problemi

BANKE STALE, PENZIONERI NA LEDU

U Grčkoj su od juče zatvorene banke i berza, uz dnevni limit od 60 evra prilikom podizanja novca s bankomata. Uprkos kontrolama kapitala, penzioneri su juče formirali redove ispred banaka u nadi da će uspeti da podignu penzije, čija je isplata bila predviđena za ponedeljak. Zamenik ministra državne uprave Terens Kvik izjavio je da će za penzionere biti doneti posebni propisi, koji će im omogućiti pristup novcu.

Haos

RAFOVI PRAZNI, OSTALO MI SAMO PET EVRA

Život bez banaka i bankomata teško je pao Grcima, koji su se suočili s prizorima potpuno praznih rafova u prodavnicama. Podjednako su prazni i džepovi građana.

- I dalje se nadam da je sve ovo samo ružan san iz kog ću se uskoro probuditi - kaže stanovnica Atine Evgenija Gekou (50).

Njen zemljak Janis Kalaizakis kaže da mu je ostalo samo pet evra u džepu i da ne zna kako će da preživi.

Podrška

HILJADE ZA „NE“ NA REFERENDUMU

Najmanje 17.000 ljudi, pretežno pristalica vladajuće stranke Sirize, okupilo se sinoć u Atini i Solunu noseći plakate s natpisom „Ne“, čime su iskazali svoje mišljenje o predlogu kreditora za dobijanje finansijske pomoći, osuđujući na taj način njihovu ucenu. Inače, grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da, ukoliko građani ipak prihvate mere štednje, njegova vlada „neće biti ta koja će ih sprovoditi“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.