Nemački mediji: Sporni softver u osam miliona Folksvagenovih vozila u EU

Izvor: Blic, 06.Okt.2015, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački mediji: Sporni softver u osam miliona "Folksvagenovih" vozila u EU

Nemački proizvođač automobila "Folskvagen" priznao je da je u EU osam miliona vozila opremljeno spornim softverom koji može da očitava pogrešne podatke o emisiji štetnih gasova, piše nemački dnevnik "Handelzblat".

Pozivajući se na pismo koje je proizvođač poslao poslanicima, ovaj dnevnik piše da se u pismu datiranom na 2. oktobar, koje su potpisali bivši portparol Vlade i trenutni lobista "Folskvagena" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tomas Šteg, navodi da su sporni softveri u vozilima sa motorima od 1,2, zatim 1,6 i dve litre.

Autori pisma se izvinjavaju zbog greške nekoliko pojedinaca i obećavaju da će u potpunosti razjasniti sporno pitanje.

Portparol "Folksvagena" rekao je da mu nije poznato ništa u vezi sa pismom i da ne može da komentariše.

"Folskvagen" je pod velikim pritiskom i pokušava da izađe iz najveće poslovne krize u svojoj 78-godišnjoj istoriji.

Do sada je bilo poznato da je "Folksvagen" saopštio da je spornim softverom opremljeno do 11 miliona vozila na dizelski pogon širom sveta, uključujući i 2,8 miliona u Nemačkoj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.