Izvor: Blic, 13.Jul.2014, 16:36 (ažurirano 02.Apr.2020.)
"Najbolje upotrebiti do" i "Upotrebljivo do" UOPŠTE ne znače isto
Veliki broj potrošača u Srbiji ne pravi razliku između oznaka “Najbolje upotrebiti do” i “Upotrebljivo do”, zbog čega svake godine u đubretu završi mnogo više hrane nego što bi trebalo. (+)
Procenjuje se da se u Evropskoj uniji baci 89 miliona tona jestivih prehrambenih proizvoda godišnje.
“Najboljeupotrebiti do...”
- Ovom oznakom proizvođači označavaju datum >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbedna za korišćenje, ukoliko su poštovana uputstva za skladištenje i ukoliko pakovanje nije oštećeno - kaže Edina Popov, predsednica Asocijacije potrošača Srbije.
Posle navedenog datuma, hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Na taj način su označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput testenina i pirinča i konzervisane namirnice. Peciva i pekarski proizvodi nose datume do kada su sveži, a nije reč o bezbednosti nego o kvalitetu, kad se hrana ubajati.
“Upotrebljivo do...”
Ove reči označavaju datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi.
- Obično je u pitanju hrana koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg vremenskog perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Nakon datuma označenog za rok trajanja reči ne bi trebalo konzumirati hranu - objašnjava Popov.
Sa tom hranom treba rukovati veoma pažljivo. U nju spadaju riba, mlečni proizvodi, meso i živina.
Dodatni saveti
Važno je pratiti uputstva za čuvanje namirnica o temperaturi, svetlosti i vlažnosti. Na upakovanim proizvodima morao bi da stoji i rok trajanja hrane nakon otvaranja pakovanja, a kupcima se preporučuje da provere da li je pakovanje oštećeno.
Najčitanije SADA: