Na Srbiji treniraju strogoću, Hrvati tako u EU

Izvor: B92, 28.Sep.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na Srbiji treniraju strogoću, Hrvati tako u EU"

Beograd -- Srbija nije rešila ključno pitanje razdvajanja delatnosti u gasnim kompanijama, ali ministar energetike Aleksandar Antić negira bilo kakve sankcije.

Ministarski savet Energetske zajednice će, zbog kašnjenja Srbije, u oktobru odlučivati o eventualnom uvođenju sankcija protiv Srbije, navodi se u godišnjem izveštaju zajednice.

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da kašnjenja ima, ali negira da će biti bilo kakvih sankcija.

Distribucija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i transport gasa ne mogu zajedno. To je stav Sekretarijata Energetske zajednice koji je ranije dao rok da se Srbijagas podeli do 1. jula ove godine.

Iako je razdvajanje započeto, osnivanjem preduzeca Transportgas Srbija i Distribucijagas, ministar energetike Aleksandar Antić priznaje da kasnimo.

Međutim, on kaže da je razlog objektivan jer se radi plan finansijske konsolidacije Srbijagasa u dogovoru sa MMF-om.

“Mi smo formirali firme, te firme imaju svoje direktore, ali još uvek nije izvršeno razdvajanje zaposlenih, podela imovine, razdvajanje njihovih računa i da kažem uspostavljanje tog novog Sistema”, kaže Antić.

“Nemamo razloga da se plašimo, to ne može nikakve, da kažem, dalekosežne i ozbiljne posledice da izazove za građane Srbije”, objašnjava on.

Stručnjak za energetiku Jelica Putniković kaže da se na Srbiji trenira strogoća, pošto je Hrvatska ušla u EU, a njen Plinakro nije izvršio ono što se od Srbijagasa već sada traži.

Ona objašnjava i da ne stoji da ce liberalizacijom tržišta gasa krajnji potrošač dobiti bolju cenu.

“Taj trgovac će naravno morati da plati tranzit gasa i moraće da kupi gas u Srbiji od nekoga, jer neće sigurno svoj gas na primer iz Holandije transportovati do Srbije, znači neće sigurno biti jeftiniji gas”, objašnjava ona.

U izveštaju Energetske zajednice je kritikovana i Elektromreža Srbije, kako je navedeno, zbog neprimenjivanja sporazuma o konekciji sa kosovskim operaterom.

U EMS-u za B92 kažu da je uslov za to registrovanje kompanije za snabdevanje.

Dok iz Brisela stiže stav da redovno i pouzdano snabdevanje gasom postaje energetska zavisnost, a sam gas – političko oružje Moskve, Jelica Putniković objasnjava da ce problemi stici 2019. kada prestaje isporuka gasa preko Ukrajine.

“Tada će jednostavno Evropa biti usmerena da se snabdeva ruskim gasom preko Severnog toka, možda ce biti napravljen i Severni tok 2 u međuvremenu”, kaže ona.

Iako često pominjani, Nabuko, Transjadranski gasovod ili terminal na Krku na koji bi stizao gas iz uljnih škriljaca iz Sjedinjenih Država, za sada su ostala mrtva slova na papiru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na Srbiji treniraju strogoću, Hrvati tako u EU

Izvor: Cafe.ba, 28.Sep.2016

Beograd -- Srbija nije rešila ključno pitanje razdvajanja delatnosti u gasnim kompanijama, ali ministar energetike Aleksandar Antić negira bilo kakve sankcije.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.