Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jul.2015, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini i Han: Usvajanje reformskog programa ključ za BiH

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili su danas da je usvajanje reformskog programa u BiH "ključni korak napred za putu zemlje ka integracijama u EU".

Mogerini i Han su naveli da su "vlasti u BiH, u dogovoru s Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama, dogovorili konkretan niz reformi koje su identifikovane kao hitan prioritet".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Reforme se odnose na rešavanje zabrinutosti građana BiH i njihove zahteve za radna mjesta i bolju perspektivu. Očekujemo da će vlasti u BiH u potpunosti sprovesti program reformi bez odlaganja. U tom smislu, usvajanje zakona o radu će biti važan prvi korak", navodi se u zajedničkom saopštenju dvoje visokih evropskih zvaničnika.

Oni dodaju će napredak u sprovođenju reformskog programa biti potreban i za prijavu za članstvo BiH u EU, kao i da je EU spremna da i dalje BiH podržava savetodavno i finansijski kako bi zemlja napredovala na evropskom putu.

Reformska agenda je dokument kojim su se vlasti u BiH obavezale na mere fiskalne konsolidacije, podsticanje privredne aktivnosti i privlačenje stranih investicija.

Taj dokument prvenstveno predstavlja opredeljenje vlasti u BiH za nastavak finansijskog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom komisijom - aranžmana koji je nedavno prekinut, pošto je MMF odbio da uplati tranšu kredita jer entitetske vlade nisu ispunile uslove zaduživanja.

Reformska agenda podrazumeva reformu socijalnih davanja i Zakona o radu, predviđa mere štednje u javnom sektoru smanjenja broja zaposlenih i plata u administraciji. Također, planirana je privatizacija i restrukturiranje javnih preduzeća.

Mere podrazumijevaju i izradu boljih zakona i praksi za zaštitu investitora, kao i sprovođenje novog zakona o carinskoj politici kojim bi trebale biti olakšane trgovinske procedure.

U agendi se podvlači značaj borbe protiv partijskog funkcioniranja javnog sektora i korupcije te potreba za efikasnijim radom poreznih uprava radi smanjenja sive ekonomije u BiH.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.