Lagumdžija: Završiti proces proširenja Unije na zapadni Balkan

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagumdžija: Završiti proces proširenja Unije na zapadni Balkan

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da će prvi korak koji će obezbijediti veću uključenost građana u demokratske procese biti kada šira Evropa postane EU, odnosno kada bude završen makar proces proširenja Unije na zapadni Balkan.

Lagumdžija je, na Generalnoj skupštini Madridskog kluba i konferenciji pod nazivom "Demokratija i ljudska prava u padu - Poziv na akciju", održanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u Firenci, ocijenio da je politika proširenja najuspješniji projekat EU koji mora biti nastavljen, posebno kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana.

"Na ovaj način ćemo obezbijediti veću uključenost svih građana, a ujedno jačati vrijednosti na kojima počiva EU, a to su zajedničko društvo i kreiranje zajedničke ekonomske vrijednosti", istakao je Lagumdžija.

On je poručio da ulazak zemalja zapadnog Balkana nije samo u interesu tih zemalja, nego i EU, jer jedino na taj način može da se nosi sa prijetnjama sa kojima se danas suočavaju Evropa i savremeni svijet.

Lagumdžija je bio jedan od uvodničara panela pod nazivom "Šira Evropa i post-sovjetska Evroazija", zajedno sa bivšim premijerom Irske DŽonom Bratonom /Brutonom/, saopšteno je iz MIP-a BiH.

Lagumdžija je tokom konferencije imao razgovore sa brojnim članovima Madridskog kluba i učesnicima konferencije koje je upoznao o situaciji u BiH i na zapadnom Balkanu, kao i o neophodnosti podrške zajedničkom društvu i kreiranju zajedničke vrijednosti.

Lagumdžija je član Madridskog kluba koji okuplja bivše predsjednike i premijere iz 62 zemlje svijeta.

Generalnu skupštinu Madridskog kluba i konferenciju organizovali su Madridski klub i Centar za pravdu i ljudska prava Robert F. Kenedi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.