Kučan EU i Bregzit uporedio sa Jugoslavijom i Srbijom

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kučan EU i Bregzit uporedio sa Jugoslavijom i Srbijom

Bivi predsednik Slovenije Milan Kučan rekao je da bi aktuelni problemi Evrope mogli da dovedu do ekonomskog rata i postepenog raspada ujedinjene Evrope. On je mentalitet zagovornika Bregzita uporedio sa stavom u Srbiji s kraja 80-ih da "Srbija može bez Jugoslavije, ali Jugoslavija ne može bez Srbije".

Kučan je u intervjuu bečkom Standardu naglasio nekoliko paralela između stanja u EU i stanja u bivšoj SFRJ neposredno pre raspada, ističući da su glavni problemi EU razlike >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u razvijenosti njenih članica i nedostatak solidarnosti. On je istakao da su to pokazale grčka dužnička kriza i evropska migrantska kriza.

Uporedio je razliku u razvijenosti nekadašnjih jugoslavenskih zapadnih i istočnih republika i razlike koja u Evropskoj uniji postoji između skandinavskih zemalja i Nemačke, kao i ekonomsko najmanje razvijenih poput Bugarske.

Bivši predsednik Slovenije kaže da ne vidi načelnu neravnopravnost u današnjoj EU, ali vidi velike ekonomske razlike dok je u Jugoslaviji problem bio ravnopravnost i želja da se na račun drugih ostvari bolja pozicija.

"U Jugoslaviji se radilo upravo o tome. Nacionalizam se zasnivao na stvarnoj ekonomskoj i političkoj neravnopravnosti iako je bila proklamovana ravnopravnost", rekao je Kučan.

Kao glavnog krivca za rat on je istakao Slobodana Miloševića i bivšu JNA. Kučan je delom okrivio i prvog hrvatskog predsednika Franja Tuđmana, zbog ideologije "krvi i tla" i podele BiH.

Veruje da bi radikalni nacionalizam koji je buknuo u Poljskoj, Mađarskoj i pojedinim baltičkim zemljama mogao da stvorim probleme i da Evropa svoj identitet ne može da gradi samo na "antiputinovstvu", već joj je potrebna reforma, posle čega bi trebalo da postane socijalno prihvatljivija i solidarnija.

„Odlazak Velike Britanije mogao bi da ugrozi EU“, ocenio je Kučan i dodao da veruje da ni njen izlazak ne bi predstavljao kraj sveta za integraciju.

"Uveren sam da je u svačijem interesu da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji", rekao je Kučan pre objavljivanja rezultata britanskog referenduma.

Za mentalitet onih koji su zagovarali Bregzit, rekao je da je njihov način razmišljanja sličan stavu u Srbiji krajem 80. godina prošlog veka.

"U Miloševićevo vreme moto im je bio - Srbija može bez Jugoslavije, ali Jugoslavija ne može bez Srbije", rekao je Kučan i dodao da to vidi i u načinu razmišljanja onih koji su predložili da se u Velikoj Britaniji održi referendum o izlasku iz EU, prenosi Standard.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.