Kameron ponovo „drma” Evropsku uniju

Izvor: Danas, 29.Nov.2014, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron ponovo „drma” Evropsku uniju

London - Imigranti iz zemalja članica EU trebalo bi da sačekaju najmanje četiri godine pre nego što dobiju ikakve beneficije kao što su poreski krediti ili socijalni stanovi, kazao je, između ostalog, britanski premijer Dejvid Kameron u Vest Midlendu u dugoočekivanom govoru o novim pravilima za imigrante.

Očekivanja su, saglasni su stručnjaci, da će Britanija ponovo žestoko uzdrmati Uniju jer je premijer Kameron rešen da sprovede plan ograničenja ulaska na Ostrvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << imigrantima iz Unije. Ipak, on je zatražio podršku evropskih lidera za svoje planove, dok iz Brisela stiže saopštenje da su njegove ideje "predmet rasprave" te da će biti razmotrene natenane.

Kameron je insistirao na promenama dosadašnje imigracione politike kao "apsolutnom uslovu" u budućim razgovorima o ostanku Britanije u EU. Ovakav čvrst stav britanskog premijera oslanja se na podatke prema kojima je broj imigranata u Britaniji prestigao nivo iz 2010.

Tokom izlaganja je Kameron preneo i zabrinutost britanske javnosti u vezi sa nivoom imigracija unutar EU tokom protekle decenije koje su dostigle "nerazumnu" skalu te da će promene koje predlaže stvoriti "najčvršći sistem" zaštite u Evropi.

"Zaslužujemo da se čujemo. Ovo je pitanje koje se tiče britanskog naroda i budućnosti EU." Politički urednik Bi-Bi-Sija Nik Robinson kaže da je Kameronov plan "oštrija verzija pristupa koji su već postavili laburisti i liberalne demokrate", ali da će o predloženom četvorogodišnjem limitu na beneficije biti vrlo teško pregovarati sa Briselom.

Bivši konzervativni ministar Džerald Hauard kazao je da su "mere dobre", ali je pitanje da li će biti dovoljne da se smanji broj imigranata. U izjavi za britanski javni servis on je kazao da je što pre potrebno delovati i uspostaviti kontrolu granica. Gradonačelnik Londona Boris Džonson smatra da je Kameron "na prilično dobrom putu" u pokušaju da zaštiti britanski socijalni sistem. Ipak je upozorio da ovo ne bi trebalo da obeshrabri "talente" da napuštaju Britaniju i dodao da je "poslednja stvar koju žele da postignu da budu negativni".

Broj onih koji dolaze da žive u Britaniji umanjen za one koji već žive tamo povećan je sa 78.000 na 260.000 od 2010. kada je formirana koaliciona vlada. Do juna ove godine 228.000 građana iz EU došlo je u Britaniju, podaci su britanske Kancelarije za statistiku.

Sve zavisi od izbora

Među glavnim zahtevima koje je saopštio Kameron, a koji zavise od toga da li će nakon izbora u maju konzervativci ostati na vlasti, jeste i taj da imigranti, ako ne nađu posao u roku od šest meseci, treba da napuste Britaniju. Predlaže i uvođenje ograničenja za migrante kada je reč o dovođenju članova svojih porodica u Britaniju i sprečavanje građana iz "novih" zemalja EU da rade u Britaniji sve dok se njihove ekonomije ne "usklade bliže" sa ostalim članicama.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.