KRIZNA GRUPA: VREME JE DA VISOKI PREDSTAVNIK ODE IZ BIH

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIZNA GRUPA: VREME JE DA VISOKI PREDSTAVNIK ODE IZ BIH

BANJALUKA - Evropska unija treba konačno da preuzme vodeću međunaordnu poziciju kako bi pomogla Bosni i Hercegovini na njenom putu od ratom razorene teritorije prema stabilnoj zemlji članici, navodi se u izveštaju Međunaordne krizne grupe (MKG).

MKG u sinoć objavljenom izveštaju ističe da je EU u boljem položaju da utiče na Bošnjake, Hrvate >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Srbe od Kancelarije visokog predstavnika (OHR), međunarodnog diplomatskog tela koje je uspostavio Savet za implementaciju mira (PIC) nakon Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Navodi se da OHR ima još samo mali deo od svojih prethodnih ovlašćenja i malo mogućnosti da bude efikasan, čak i u situaciji ozbiljne pretnje po bezbednost, a da je EU oklevala da deluje sve dok je OHR još prisutan.

Međunaordna krizna grupa smatra da je sada vreme da zemlje članice EU ojačaju svoju delegaciju u BiH kako bi Unija preuzela zadatak koji samo ona može da ispuni.

"BiH je prerasla OHR. EU neće zameniti OHR, jer su njenu ciljevi i mehanizmi drugačiji i podobniji za nošenje sa suverenom, mada problematičnom zemljom", smatra direktor kancelarije MKG za Balkan Marko Prelec.

U izveštaju, dostavljenom medijima, ističe se da EU može pomoći da BiH sprovede potrebne reforme, ali ne da diktira politiku, održava nesmetan rad vlada ili garantuje stabilnost.

Građani BiH su ti koji sami moraju da ispune kriterijume za članstvo u EU, naglašava se u izveštaju.

Konstatujući da je međunsrodna zajednica odlučila da ne zatvori OHR sve dok BiH ne ispuni potrebne uslove za to, među kojima je još pitanje državne i vojne imovine, MKG upozorava da podela državne imovine između različitih nivoa vlasti može potrajati godinama.

"Mada je ovo pitanje važno, ono nema puno veze sa održivošću BiH, njenom potrebom za međunarodnom podrškom ili njenim odnosom sa EU i zbog toga EU ne bi trebalo da čeka da uspostavi svoju ojačanu Delegaciju sa novim ambasadorom, koja može da obezbede jasnu, jedinstvenu politiku prema BiH", kaže se u izveštaju.

Ta Delegacija bi, prema MKG, trebalo da podrži BiH kada ona aplicira za članstvo u EU, što bi se moglo desiti već tokom ove godine, a to može ohrabriti dalje reforme u BiH.

Direktor ureda MKG za Evropu Sabine Frejzer smatra da bi ministri spoljnih poslova EU hitno trebalo da daju delegaciji EU u BiH nova ovlašćenja, odgovornosti i resurse.

"Ukoliko se oni odlučno ne pokrenu ovo pitanje kada se sastanu 31. januara i ukoliko uskoro ne imenuju jakog predstavnika na poziciju koja je upražnjena već pola godine, to bi naškodilo kredibilitetu EU upravo u trenutku kada njen novi Evropski servis za spoljne poslove pokušava da demonstrira da je Lisabonski sporazum od Brisela napravio efektivnijeg međunarodnog igrača", smatra Frejzer.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.