Hrvatska do 2017. mora da primi 1.617 izbeglica

Izvor: RTS, 26.Jul.2016, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska do 2017. mora da primi 1.617 izbeglica

Prema preuzetim obavezama od EU Hrvatska do 2017. mora da preuzme 1.617 izbeglica u skladu sa Evropskim programom njihvog razmeštanja. Treba da im obezbedi boravak, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, besplatnu pravnu pomoć, socijalnu pomoć i pomoći im da se integrišu u društvo.
"Prva grupa migranata je već stigla i smeštena je u zagrebačkom hotelu Porin dok im država ne pronađe novi smeštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Zagrebu, Rijeci i Splitu, piše portal Glas Slavonije.

Napominje se da je Hrvatski zavod za zapošljavanje nosilac mera koje su usmerene na što uspešniju integraciju tih osoba na tržište rada.
"Jedna od najvećih prepreka uspešne integracije izbeglica – tražitelja azila je njihovo nepoznavanje hrvatskog jezika. Prvi korak u pripremi za zapošljavanje je utvrđivanje nivoa poznavanja hrvatskog jezika potrebnog nezaposlenoj osobi za radno mesto za koje ima odgovarajuće kvalifikacije", kaže Mario Bebić, pomoćnik ministarke rada precizirajući da je u poslednjih desetak godina u Hrvatskoj odobreno 160 azila, a samo je sedam azilanata pronašlo je posao.
"Iz evropskog budžeta za migrante u Hrvatskoj do 2020. obezbeđeno je čak 70 miliona evra", rekao je šef Delegacije Evropske komisije u Hrvatsko Branko Baričević.
Otkad u Hrvatskoj postoji sistem azila, 2004. primljeno je više od pet hiljada zahteva za zaštitom, od kojih su odobrena 182, podaci su MUP-a od kraja juna.
Hrvatska, kako se navodi, nije naročito zanimljiva azilantima jer oni teže ka nekoj od razvijenih evropskih zemalja.
To pokazuje podatak da su se umesto očekivanih pedeset, za dolazak u Hrvatsku nedavno javila samo četiri stranca.
Što se tiče novog talasa izbeglica u Hrvatskoj, ovaj portal piše da on zavisi od toga hoće li Turska nastaviti da poštuje dogovor s EU o zadržavanju tih ljudi podalje od granica Unije.
Odluči li Erdogan da pogazi dogovor Hrvatsku čeka još jedan talas izbeglica, ali ovaj put bi ih, kako se navodi, tu mogla dočekati podignuta ograda i zatvorene granice.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvatska do 2017. mora da primi 1617 izbeglica

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jul.2016

Prema preuzetim obavezama od EU Hrvatska do 2017. mora da preuzme 1617 izbeglica u skladu sa Evropskim programom njihvog razmeštanja i treba da im obezbedi boravak, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, besplatnu pravnu pomoć, socijanu pomoć i pomoći im da se integrišu u društvo..."Prva grupa migranata...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.