Hrvati gori i od nas, najlepše kod mame i tate

Izvor: B92, 26.Okt.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati gori i od nas, najlepše kod mame i tate

Zagreb -- Skoro tri četvrtine mladih Hrvata nikako da napusti roditeljski dom a po broju mladih od 18 do 34 godine koji još žive s roditeljima, sa 70 odsto je rekorder EU

Prema podacima Eurostata, iza Hrvata se nalaze Slovaci, Srbi, Italijani i Maltežani.

"Da biste se odselili od roditelja, trebalo bi da imate izvesne prihode. Drugi faktor su cene nekretnina, visine najma, ljudi to jednostavno ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu sebi da priušte, a naredna stvar je sigurno i izvesna navika i komoditet", tvrdi sociolog Gojko Bežovan, prenosi Indeks.hr.

U tradicionalno katoličkim mediteranskim zemljama prosek onih koji žive s roditeljima uvek je veći.

Što zbog mentaliteta, što zbog dobrog standarda najbrže se osamostaljuju Danci, a u stopu ih prate Finci, Šveđani i Norvežani.

"Hrvatska ne bi bila među najgorima da država pomaže mladima s konkretnim merama", navodi sociolog Bežovan.

"Za očekivati bi bilo da ne povećavamo penzije, nego da napola povećavamo, a deo novca dajemo za aktivne mere zapošljavanja. Naredna stvar bila bi i da deo novca izdvajamo za gradnju socijalnih stanova da time utičemo na snižavanje cena najma na tržištu stanova", dodaje on.

Skromni privredni rast ipak je pridoneo i skromnom smanjenju hrvatskog proseka sa 72 odsto, 2012. godine, na prošlogodišnjih 70 odsto.

Poređenja radi, prosek onih koji žive s roditeljima na nivou EU iznosi 48 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.