Osnivači EU: Bez odugovlačenja s izlaskom Britanije

Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2016, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivači EU: Bez odugovlačenja s izlaskom Britanije

Diplomate šest zemalja osnivača EU sastali su se usubotu u Berlinu nakon što su Britanci odlučili na referendumu da napuste evropski blok. Oni su pozvali Britaniju da ubrza pregovore o izlasku. Imenovan glavni pregovarač EU za pregovore s Britanijom.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer kazao je nakon sastanka da razgovori treba da počnu „što je pre moguće“.

"Zajedno kažemo da ovaj proces treba da bude sproveden što je brže moguće, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << tako da ne ostanemo u limbu, već da se koncentrišemo na budućnost Evrope“, dodao je Štajnmajer.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je takođe za brze pregovore o izlasku: „Ne treba da traju beskonačno, to zasigurno, ali ne bih insistirala na kratkim rokovima“, kazala je ona i dodala da je cilj dobra klima u razgovorima o izlasku Britanije.

„Nema potrebe biti posebno neprijatan ni na koj inačin u samim pregovorima. Oni moraju biti sprovedeni na primeren način“, rekla je Merkelova.

Britanija mora brzo da reaguje u skladu sa članom 50 koji omogućava početak pregovora o izlasku iz EU, rekao je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero nakon sastanka šest ministara spoljnih poslova EU u Berlinu.

On je dodao da bi bilo neprihvatljivo da se Britanija sada "igra mačke i miša".

"Naravno, potrebno je postavljenje novog premijera Britanije, za to će biti potrebno nekoliko dana, ali stvar je zaista veoma hitna", rekao Ero.

Ero je dodao da je u interesu Britanije i Evropljana da se ne produžava period nesigurnosti koji bi mogao da ima finansijske, ali i privredne i političke posledice.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnder rekao je da Evropa mora da reši pitanje migracija, bezbednosti i radnih mesta.

Prvi samit lidera EU nakon Brezgita biće održan u sredu, bez učešća Velike Britanije.

BLOG UŽIVO: Reakcije na Bregzit

14:49 -  Iskusni belgijski diplomata Didier Suvs imenovan je za glavnog pregovara Evropske unije za izlazak Velike Britanije. Belgijanac biti će na čelu operativne grupe za Bregzit u Savetu ministara koje predstavlja države članice.

14:43 - Britanski predstavnik u Evropskoj komisiji, Džonatan Hil saopštio je danas da podnosi ostavku jer smatra da ne bi bilo u redu da nastavi rad u izvršnom telu Unije posle glasanja Velike Britanije da izađe iz tog bloka. Kaže da je vrlo razočaran rezultatom referenduma ali da "ono što je urađeno ne može biti vraćeno nazad".

13.57 Premijerka Škotske Nikola Stardžon rekla je danas da će Škotska odmah početi razgovore sa Evropskom unijom da nađe način da ostane u tom bloku uprkos referendumskoj odluci Velike Britanije da napusti Uniju.

13.30 - Online peticiju za novi referendum potpisalo milion Britanaca

12.11 - Jedan od pokretača Bregzita i lider evroskeptične i desničarske partije UKIP Najdžel Faraž priznao je u emisiji "Dobro jutro, Britanijo" da jedno od glavnih obećanja u svojoj kampanji, da će 350 miliona funti, koje Britanija nedeljno šalje u EU, ići u britansko zdravstvo u slučaju Bregzita, jednostavno ne može da ispuni.

11.46 - Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski najavio je da će Poljska umesto koncepta elastične EU u dve brzine, predložiti da se izlazak Velike Britanije iskoristi za reformu u labaviju ali funkcionalniju Uniju jakih suverenih nacionalnih država, povezanih pre svega preko privredne saradnje i zajedničkih odgovora na pretnje po bezbednost.

11.37 - Britanci traže novi referendum. Pokrenuta online peticija

11.22 - Ishod referenduma u Velikoj Britaniji može da pokrene i ojača antievropske snage u Srbiji, ocenjuje istoričarka Dubravka Stojanović.

10.43 - Izlazak Velike Britanije iz EU neće biti tragedija, kaže profesor FPN-a Ivo Visković

9.57 -  Evropska unija, a posebno Nemačka, će se potruditi da zagorčaju odlazak Britanaca kako bi se druge zemlje odgovorile od ideje da krenu njihovim putem, kaže za N1 novinar nedeljnika NIN Vladan Marjanović.

9.39 - Bregzit koštao Britaniju 120 milijardi funti za jedan dan.

9.37 - Francuska će pokrenuti inicijativu za zaštitu najvažnijih vrednosti EU i za prepuštanje nacionalnim državama onog što je u njihovoj isključivoj nadležnosti, kazao je u petak francuski predsednik Fransoa Oland

8.20 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će se EU, ako nastavi istim putem, neminovno suočiti sa još više zemalja koje će je u kratkom roku napustiti.

7.30 - Sve o odluci Britanaca na referendumu i prve reakcije tokom jučerašnjeg dana možete čitati OVDE.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.