Evropa - kritički o Evropi

Izvor: SEEcult.org, 05.Maj.2016, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa - kritički o Evropi

Slovenačka predstava “Evropa” Ivane Sajko, u režiji Primoža Ekarta, inspirisana antičkom mitologijom, Brehtom i aktuelnim tragičnim događajima na granicama Evropske unije, biće izvedena 10. maja u Ateljeu 212 u Beogradu, a dan kasnije u Narodnom pozorištu u Nišu, u organizaciji Delegacije EU u Srbiji.

Hrvatska književnica i dramaturškinja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Ivana Sajko našla je inspiraciju za provokativan tekst i kritiku današnjeg demokratskog sistema u antičkom mitu o Evropi i Zevsu, Brehtovoj drami “Majka Hrabrost i njena deca” i aktuelnim događajima u EU.

Evropa” se bavi odnosima muškarca i žene, polemiše s konceptom demokratije, otkriva ponavljanje istorije čovečanstva i gledaocima prikazuje slojevitu priču, obojenu izazovnim pitanjima, kojima naglašava aktuelne teme u duhu našeg vremena.

Evropin obračun s Pukovnikom – jučerašnjim partnerom i današnjim neprijateljem, predstavljen je upečatljivim songovima i glumačkim kreacijama petoro mladih glumaca, uz Barbaru Cerar u naslovnoj ulozi. Razotkrivanje Europinog i Pukovnikovog ljubavnog odnosa ne izbacuje na površinu samo krvave ratove iz prošlosti, već dovodi u pitanje i samu njihovu budućnost.

“Treba ga procesirati i zaboraviti. To je strategija narednog stoleća”, jedna je od poruka predstave, koja je nastala u koprodukciji Imaginarnih i Cankarevog doma iz Ljubljane, a premijerno je izvedena krajem 2014.

Predstava je 2015. godine, na 25. festivalu hrvatske drame “Marulićevi dani” dobila nagradu za umetničko dostignuće.

Uz Barbaru Cerar, u predstavi igraju i Sara Gorše, Lena Hribar, Žan Perko, Filip Samobor i Nik Škrlec, a prate ih Davor Herceg (klavir) i Mitja Tavcar (bubnjevi).

Predstava gostuje u Beogradu i Nišu u okviru manifestacije “Mesec Evrope” koju Delegacija EU organizuje ove godine pod sloganom “Evropa otvoreno”.

Povodom Dana Evrope, EU Info centar i Delegacija EU u Srbiji organizuju i 8. maja na kalemegdanu rok koncert “Evropa otvoreno”, na koji je ulaz besplatan.

Među učesnicima su najavljeni Električni orgazam, Deca loših muzičara, Del arno bend, The Bestbeat i Amy’s House tribjut bend britanske pevačice Ejmi Vajnhaus, te rok škola Master Blaster Studio, koja će otvoriti program već u popodnevnim satima.

EU info centar i Delegacija EU u Srbiji organizuju u okviru “Meseca Evrope” niz događaja i akcija širom Srbije, proslavljajući Dan Evrope, 9. maj, koji će biti obeležen i kao Dan pobede.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Slovenačka predstava “Europa” gostuje u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Maj.2016, 09:51

U okviru “Meseca Evrope” 11. maja od 19 sati u Narodnom pozorištu Nišlije će imati prilike da pogledaju predstavu “Europa” književnice Ivane Sajko koju izvode glumci iz Ljubljane...Komad, koji će biti izveden povodom Dana Evrope 9. maja, režirao je Primož Ekart, glavne uloge tumače Barbara...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.