EU sada ima preča posla od pregovora sa Srbijom

Izvor: N1 televizija, 26.Jun.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sada "ima preča posla" od pregovora sa Srbijom

Dan uoči sastanka Komiteta za proširenje Evropske unije u Briselu, ne zna se da li će biti postignuta saglasnost o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, nezvanično je rečeno za N1 u pregovaračkom timu.

Dok u javnosti preovladavaju mišljenja da evropski put Srbije nije ugrožen, čini se da će budući napredak na tom putu, ipak biti sporiji.

Posle blokade Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i činjenice da do sada čak pet zemalja EU nije dalo saglasnost o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji za poglavlja 23 i 24, nepredvidivo je kako će se narednih dana za Srbiju kockice slagati u Briselu, kažu u pregovaračkom timu. I dodaju - nepoznanica je i hoće li Velika Britanija posle Bregzita imati stav na tu temu.

Biće odlaganja, očekuje Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku. “Očigledno je da će Bregzit i sve ono što sledi nakon njega, i jedna nova realnost unutar Evropske unije, usloviti da će do tog otvaranja poglavlja doći sa mesec ili dva zakašnjenja”, smatra on.

Raspirivanje optimizma i uveravanje da Bregzit neće uticati na evropski put Srbije potpuno su neosnovani, smatra spoljnopolitički analatičar Boško Jakšič i dodaje da će ionako spor proces evrointegracija biti dodatno usporen.

“Ne radi se tu o postavljanju novih zahteva kako stvari pokušavaju da predstave neki ovdašnji evroskeptici, niti o eventualnom obaranju kriterijuma kako priželjkuju domaći politički mešetari, već o usporavanju dinamike pregovaračkog procesa. Evropska unija, najkraće, a možda i najbrutalnije rečeno ima sada preča posla”, objašnjava Jakšić.

Posle Bregzita, među prečim stvarima za rešavanje mora biti i birokratija ili će u suprotnom Unija nestati, smatra stručnjak za evropske politike i proces proširenja EU Zekerijah Smajić.

“EU mora izvući momentalnu pouku da ovakva kakva je zaista nema perspektivu. Ona je preskupa, ona je jedan mehanizam koji može funkcionisati na prereguliranosti, a današnja sloboda zemalja i želja da budu autonomne teško to prihvataju”, upozorava Smajić.

Narastajući evroskepticizam, podseća Jakšić, može da oteža rešavanje nagomilanih problema u Uniji. “Koja će morati da se suoči sa izazovima dalje fragmentacije koje promovišu različite populističke, antiimigracione i antievropske stranke, od Francuske, Italije, Holandije, Danske, pa i kod nas. Dakle, kako je prioritet EU da se spase od dezintegracije, na osnovu toga može da se zaključi da je jasno da nove integracije padaju na listi prrioriteta”, ističe Jakšić.

Što možda ne bi bio slučaj da je ishod referenduma u Velikoj Britaniji bio drugačiji.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Otvaranje poglavlja sa Srbijom u magli Bregzita

Izvor: N1 televizija, 26.Jun.2016

Dan uoči sastanka Komiteta za proširenje Evropske unije u Briselu, ne zna se da li će biti postignuta saglasnost o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, nezvanično je rečeno za N1 u pregovaračkom timu...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.