EU opet ljuta na Jeremića!

Izvor: Press, 08.Dec.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU opet ljuta na Jeremića!

Odluka Srbije da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir loš signal koji stiže iz Beograda, saopštili zvaničnici Evropskog parlamenta Odluka Srbije da bojkotuje ovogodišnju ceremoniju dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Lijuu Sjaobou, koji je u toj zemlji osuđen na 11 godina zatvora, izazvala je negativne reakcije zvaničnika EU, dok je domaća stručna i politička javnost podeljena po ovom pitanju.Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << institucije izrazile su juče negodovanje zbog ovakve odluke Srbije, uz obrazloženje da bi država koja teži članstvu u EU trebalo da bude privržena evropskim vrednostima. Portparolka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, Anđela Filote, izjavila je da je zajednička odluka svih 27 članica EU da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir, i da će ta poruka biti preneta vlastima u Beogradu.
„Razočarani smo, zabrinuti smo i razgovaraćemo sa našim partnerima kako bismo videli da li je moguće da čujemo drugačiji stav" Beograda o tom pitanju, rekla je portparolka komesara Štefana Filea.
Zaseda i Odbor Skupštine
Kritike na račun vlasti u Beogradu stigle su i iz Evropskog parlamenta.
- Namera Srbije da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir, koja bi u petak trebalo da bude uručena kineskom disidentu Lijuu Sjaobou, predstavlja vrlo loš signal koji stiže iz Beograda - izjavio je predsednik Odbora za jugoistočnu Evropu Edvard Kukan.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić objašnjavajući odluku izjavio je da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni bilateralni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese. Preispitivanje te odluke su od Vlade Srbije zatražili Beogradski centar za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Forum pisaca.
Takođe, Odbor Skupštine Srbije za inostrane poslove zatražio je da mu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić podnese izveštaj o odluci da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir.
- Očekujemo da će ta sednica biti održana uskoro, kada budu usklađeni termini sa ministrom Jeremićem - rekla je šef poslaničkog kluba „Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.
Vuk je u pravu!
Veliki broj sagovornika Pressa, međutim, smatra da je Srbija povukla logičan potez kada je donela odluku da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir. Ljiljana Smajlović, predsednik Udruženja novinara Srbije, smatra da je licemerno da zapadne zemlje kritikuju države koje neće prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir dok istovremeno vode politički i pravni lov na Đžulijana Asanža, osnivača Vikiliksa!
- Jako mi je nesimpatična izjava Jelka Kacina o servilnosti Srbije prema Kini. Nije loš trenutak da se podsetimo da smo iz nekih dokumenata Vikiliksa saznali da Brisel i Vašington od nas traže dokaze servilnosti. Razlika koja je bitna za nas jeste da je Kina na našoj strani kada je u pitanju Kosovo. U ovom momentu Srbija mora da se bori i za ljudska prava i za svoje nacionalne interese - ističe Ljiljana Smajlović.
Politički analitičar Cvjetin Milivojević smatra da nema dileme da je odluka ministra inostranih poslova Vuka Jeremića ispravan diplomatski potez!
- Da se to desilo kao izolovan incident i da prethodno nagradu za mir nije dobio čovek koji je kao arbitar učinio sve da Kosovo dobije nezavisnost, možda bih rekao da postoji dilema. Ovako, s obzirom na to da je i Kina bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju pokazujući prijateljski gest prema Srbiji, onda je logično da i mi uzvratimo istom diplomatskom pažnjom - smatra Milivojević.
Politički analitičar Slobodan Antonić takođe smatra da je odluka Srbije da stane uz Kinu ispravna.
- Mislim da je odluka o bojkotu dodele Nobelove nagrade za mir ispravna jer nam je Kina pomogla u odbrani Kosova i našeg teritorijalnog integriteta i to nije prepreka na našem putu ka Evropskoj uniji - ističe Antonić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.