EU od Izraela traži istragu o izgoreloj bebi

Izvor: B92, 31.Jul.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU od Izraela traži istragu o izgoreloj bebi

Evropska unija zatražila je od izraelskih vlasti da sprovedu hitnu istragu o napadu jevrejskih naseljenika na palestinsku porodicu na Zapadnoj Obali.

Taj napad doveo je do smrti jednoipogodišnje palestinske bebe.

"Neophodna je puna i hitna istraga kako bi se počinioci ovog strašnog zločina priveli pravdi", navodi se u saopštenju koje je potpisala Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Devojčiča po imenu Ali Dauabša izgorela je u požaru za koji se veruje da su ga podmetnuli izraelski naseljenici, a otac majka i brat su zadobili teške opekotine.

"Izraelske vlasti su dužne da preduzmu sve mere da zaštite lokalno stanovništvo i da uvedu politiku ’nulte tolerancije’ za nasilje od strane naseljenika", poručila je Kocijančič.

U saopštenju se ukazuje da su takvi incidenti opasni, jer zbog zastoja u pregovaračkom procesu mogu da pokrenu novu spiralu nasilja na Bliskom Istoku.

Portparolka je podsetila da EU, kao i veliki deo međunarodne zajednice, osuđuje politiku izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, što smatra kršenjem međunarodnog prava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.