EU: Putin preti u prazno, mi smo pouzdani potrošači, očekujemo da oni budu pouzdani snadbevači!

Izvor: Press, 11.Apr.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Putin preti u prazno, mi smo pouzdani potrošači, očekujemo da oni budu pouzdani snadbevači!

Putin je u četvrtak upozorio da bi zbog dugova Ukrajine za isporučeni gas, Rusija mogla da zaustavi izvoz za Evropu.
- Snadbevanje je redovno, a u skladištima širom EU ima 37 milijardi kubnih metara gasa - rekla je Sabine Berger, portparolka evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.
- Šefovi zemalja članica će svakako o tome raspravljati u ponedeljak u Luksemburgu, na sastanku zemalja članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << - izjavila je Pija Arenkilde, portparol predsednika Komisije Žose Manuel Baroza. 

I Berger i Arenkilde su na današnjem brifingu za medije u Briselu naglasile da se EU dosad ponašala kao pouzdan potrošač, te da od Rusije očekuju da se ponaša kao pouzdan snabdevač gasom. 

Ukoliko se to ipak dogodi, zemlje EU imaju načina da kompenzuju nestašicu preusmeravanjem gasa prema onim zemljama koje zavise od Rusije, ukazala je Berger. 

- Mnogo toga smo uradili da se ne ponovoi kriza iz 2009 - kada je dobar deo Evrope ostao bez grejanja nakon što je Rusija obustavila isporuke gasa prema Ukrajini, ukazala je. 

Podsetila je i da propis donesen nakon 2009, obavezuje sve zemlje članice da u svakom trenutku imaju uskladištene zalihe gasa za najmanje mesec dana maksimalne potrošnje, i da su zahvaljujući blagoj zimi i toplom vremenu evropska stovarišta dobro popunjena. 

U Briselu danas nisu hteli da komentarišu Putinovo pismo - juče upućeno šefovima država i vlada 18 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija - sa obrazloženjem da ono nije upućeno evropskim institucijama, nego članicama. Putin je u pismu upozorio da bi Rusija zbog neizmirenog ukrajinskog duga mogla da zavrne slavine toj zemlji, a samim tim i velikom broju država koje gas primaju preko Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.