Talas rasističkih incidenata u Britaniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2016, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talas rasističkih incidenata u Britaniji

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovarao je danas sa poljskim premijerkom Beatom Šildo kako bi je umirio posle izveštaja o zastrašivanju poljskih migranta u Britaniji.

Poljska ambasada u Londonu izrazila je danas zbrinutost zbog, kako kažu, ksenofobije usmerene protiv zajednice Poljaka i drugih migrantskih zajednica u Velikoj Britaniji.

"Šokirani smo i duboko zabrinut zbog nedavnih incidenata izazvanih ksenofobijom protiv poljske zajednice i ostalih stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << migranata u Velikoj Britaniji", navela je ambasada u pisanoj izjavi.

U izjavi se dodaje i da ambasada "takođe želi da se zahvali na podršci i solidarnosti britanske javnosti sa poljskom zajednicom", prenosi Rojters.

Engleska policija je saopštila da su u centralnoj Engleskoj deljeni flajeri, a na zidovima poljskog kulturnog centra su ispisani grafiti sa ksenofobičnim porukama, prenosi Rojters.

Prema izveštajima lokalnih medija, pojedinci su delili po kućama i ostavljali zakačene na automobilima letke na kojima piše: Dosta nam je poljske gamadi.

Na zgradi Poljskog kulturnog društva, koji je otvoren 1974, ispisan je grafit koji poručuje Poljacima da napuste Veliku Britaniju.

Oba incidenta su, prema engleskim vlastima, okarakterisana kao prekršaj motivisan rasnom mržnjom.

677

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.