Domaće sorte za promociju srpskih vinarija

Izvor: RTS, 29.Mar.2015, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaće sorte za promociju srpskih vinarija

Na Kopaoniku je završen treći festival vina "Vinterfest", na kojem je predstavljeno 30 vinarija iz šest zemalja Evrope. Na nekoliko panel diskusija razgovaralo se o mogućnostima povećanja izvoza vina iz Srbije i o promociji vinskog turizma.
U Srbiji ima oko 800 vinarija i 25.000 hektara pod zasadima grožđa. Samo četiri vinarske kuće flaširaju do 500.000 boca, dok su sve ostale male porodične vinarije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ja znam da su kvote za izvoz vina iz Srbije u EU velike, ali mi nismo iskoristili ni 10 posto od tih količina koje možemo da izvezemo", rekao je Dragan Vasić, vinar iz Smedereva.
"Jedina šansa da postignemo uspeh na stranom tržištu je udruživanje. Mi smo mali vinari. Župa ima 59 malih vinarija i samostalan nastup na inostranom tržištu je neadekvatan", rekao je enolog Jovica Milovanović.
Više od jedne decenije izvoz vina u Rusiju i zemlje Evropske unije, zavisno od berbe i proizvodnje, varira od 10 do 20 miliona evra. Izvoz je i šansa za nova radna mesta.
"Da ima više posla i izvoza, ja bih zaposlio dva čoveka koja će to da rade", kaže vinar iz Tržca Momčilo Minić.
Veći izvoz doprineo bi i razvoju vinskog turizma. Obeleženi su vinski putevi po regionima, a pojedine vinarije izgradile su etno naselja gde gosti osim degustacije vina mogu da obiđu i zasade vod čokotima vinove loze.
"Srbija je atraktivna za izvoz jer imamo autohtone sorte - tamnjaniku i prokupac, ali mi ne možemo svojim količinama da podmirimo ni domaće tržište", ističe Milan Spasić, vinar iz Aleksandrovca.
Menadžer vinarije iz Subotice Zlatko Živanić dodaje da je Srbija mlada vinska zemlja i da je značajno osvajati sve više medalja za kvalitet vina na najprestižnijim svetskim sajmovima.
Radi većeg plasmana naših vina na svetsko tržište, poruka je sa trećeg Vinterfesta, treba podizati nove zasade sa autohtonim ili odomaćenim sortama vinove loze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.