Davenport: Uskoro izveštaj EK o medijima

Izvor: RTS, 26.Jul.2014, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: Uskoro izveštaj EK o medijima

Usvajanje seta medijskih zakona biće veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima, smatra šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport. Najavljuje da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu.

Sredinom jula, naime, održan je skrining o poglavlju koje se tiče medija, a Davenport je u izjavi Tanjugu izrazio nadu da će Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uskoro usvojiti paket medijskih zakona.

"EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to. Mislim da već dugo teku razgovori na ovu temu. EK je komentarisala nekoliko nacrta i čini mi se da vlada ima nameru da usvoji ovaj set zakona što pre. To je veoma pozitivno", rekao je Davenport.

Prema njegovom mišljenju, set medijskih zakona rezultat je veoma široke javne debate tokom dve godine koju su i OEBS i zemlje članice EU podržavale sve vreme.

Kaže i da je, kada je reč o poglavlju 10, formalno završen bilateralni skrining i da sad EK treba da pripremi izveštaj i predstavi ga kao što je to činila u svim poglavljima.

Inače, kako je rekla zamenica sekretara pregovaračke grupe za poglavlje 10 Adriana Minović, EK bi u septembru ili najkasnije u oktobru trebalo da da izveštaj o skriningu za poglavlje 10, kada ćemo dobiti odgovor koliko smo usaglašeni sa evropskim standardima.

Komentarišući stanje u medijima u Srbiji, direktor kancelarije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone je rekao da je njihova nezavisnost jedan od najboljih pokazatelja demokratskog razvoja, otvorenog i tolerantnog društva.

EU i Berlin, kako je rekao u izjavi Tanjugu, veoma interesuje situacija u medijima u Srbiji, kao i odnosi između političara, biznismena i medija.

Skrining o poglavlju 10 zavšen je 11. jula u Briselu. Šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji Tanja Miščević tada je rekla da je ovo poglavlje važno i to ne samo za medije nego i za svaku vrstu elektronskih komunikacija.

Ovo poglavlje, kako je objasnila, odnosi se i na elektronsku trgovinu, elektronski pristup zdravstvenim uslugama i elektronsko potpisivanje dokumenata.

Skrining, čiji je cilj dubinsko snimanje usklađenosti propisa zemlje kandidata sa evropskim standardima, obavezan je deo priprema za otvaranje pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja. EU.

Nakon skrininga o svakom pojedinačnom poglavlju, Evropska komisija sastavlja izveštaj koji onda usvajaju zemlje članice.

Nakon toga sledi izrada akcionih planova za svako poglavlje, a očekuje se da Srbija prva poglavlja otvori pre kraja tekuće godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.