DUGO SU ČEKALI Makedonski premijer se nada da će 2018. početi pregovori za ULAZAK MAKEDONIJE U EU

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUGO SU ČEKALI Makedonski premijer se nada da će 2018. početi pregovori za ULAZAK MAKEDONIJE U EU

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da očekuje da najesen bude odstranjena uslovljena preporuka i da Makedonija u 2018. dobije datum za početak pregovora sa EU.

- U Makedoniji postoji ozbiljno opredeljenje da se, konačno posle 2005. kada smo dobili kadidatski status, približimo integraciji u EU - rekao je Zaev, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu Bugarskoj, gde je od zvanične Sofije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobio podršku za integraciju Makedonije u NATO i EU.

Kako prenosi agencija MIA, makedonski premijer je u razgovoru sa novinarima istakao da se Makedonija, pored posla na unutrašnjem planu i reformi koje mora da napravi, nada i pozitivnom iskoraku u rešavanju spora sa imenom sa Grčkom.

- Nadam se da, uistinu, sa novim perspektivama koje se otvaraju za region možemo da zatražimo, ali i da dobijemo podršku našeg južnog suseda preko parlamenta, Vlade, vladajućih i opozicionih partija - istakao je Zaev.

On je ocenio da su duge godine čekanje pred vratima EU i NATO građane Makedonije učinile malo frustriranim, kao i da je to dugo čekanje verovatno i doprinelo političkoj krizi u zemlji.

- Uvereni smo da naši susedi žele dobro Makedoniji i celom regionu i opravdano očekujemo podršku od prvih prijatelja, a to su naše susedne zemlje,posebno zemlje koe su članice NATO i EU - rekao je Zaev.

On je istakao da je Makedonija njegovom posetom i razgovorom sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i drugim državnim funcionerima otvorila novo poglavlje saradnje sa Bugarskom, gde je, kako je rekao, postojalo zahlađenje odnosa iz isključivo političkih razloga.

- To je juče definitivno odstranjeno i otvorile su se nove perspektive za saradnju dve zemlje. Očekujem da nam Vlada Bugarske bude prvi partner u integrativnim procesima sa EU kao sused sa kojim posle potpisvanja dogovora o dobrususedstvu (koje je planirano za 2. avgust) neće biti otvorenih pitanja - rekao je Zaev.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.