Cerar: EU potrebna zajednička imigraciona politika

Izvor: RTS, 22.Okt.2016, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerar: EU potrebna zajednička imigraciona politika

Slovenački premijer Miro Cerar ističe da, ukoliko ne dođe do efikasne zaštite spoljnih granica i zaštite Šengenskog prostora, propašće sve što je postignuto do sada.
Miro Cerar je, govoreći o slovenačkom iskustvu, rekao da je migrantska kriza pokazala izuzetnu važnost zajedničkog nastupa imigracione politike, pri čemu je potrebno naći "zajednički evropski odgovor" na takve izazove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ukoliko ne dođe do efikasne zaštite spoljnih granica i zaštite Šengenskog prostora, izazvaće se spirala postavljanja kontrola na nacionalnim granicama i propašće sve što smo postigli do sada", rekao je Cerar u Brižu, u Belgiji, učesnicima konferencije mladih o budućnosti Evrope na Evropskom koledžu, prenosi Hina.
"Sve dok ne pronađemo efikasno i zajedničko, dugoročno rešenje pitanja imigracije, sve dotle nećemo moći da se koncentrišemo na važne mere za podsticanje rasta i razvitka, osiguranje radnih mesta i investicija", ukazao je Cerar.
Dodao je da je potrebno pomoći državama na migrantskoj ruti, ali i u stabilizovanju zona u sukobu u evropskom susedstvu.
"Bez obzira na to kako će čvrsta biti spoljna granica Evrope, neće biti mira sve dok ne osiguramo stabilnost u državama odakle dolaze migrantski tokovi", istakao je Cerar.
Prema njegovim rečima, EU se sreće sa najvećim izazovima u svojoj istoriji koji je potkopavaju, navodi Hina.
"Došli smo do tačke kad moramo povratiti poverenje i vratiti se korenima iz kojih je EU izrasla", ukazao je Cerar, dodajući da je potrebno vratiti se vladavini prava, slobodi, demokratiji i ljudskim pravima i slobodama, a zaustaviti porast "otrovnog populizma".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.