Bugarska zabranila privatne donacije policiji

Izvor: Southeast European Times, 26.Jul.2013, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska zabranila privatne donacije policiji

Ovaj korak je usledio posle preporuke EU da se izađe na kraj sa korupcijom u vladi.

26/07/2013

Cvetina Borisova za Southeast European Times iz Sofije -- 26.7.2013.

Bugarska je zabranila privatne donacije ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje reagujući na tvrdnje o korupciji, ali eksperti ukazuju da će dodatne mere takođe biti korisne.

„Taj korak je zasnovan na nastojanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da se spreči sukob interesa u slučajevima kada privatne kompanije transferuju sredstva i iskoreni opasnost od skrivenih finansija opština koje sponzorišu ministarstvo unutrašnjih poslova“, rekao je novi ministar unutrašnjih poslova Bugarske Cvetlin Jovčev.

Jovčev kaže da se tom merom izuzimaju međunarodni ugovori u kojima je Bugarska jedna od ugovornih strana, kao i zajednički projekti.

Javnost je saznala za tu kontroverznu praksu kada je vlada objavila zvanične statističke informacije koje pokazuju da je ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo donacije u vrednosti od 3,3 miliona evra u prva tri meseca 2011. godine, što je suma ravna skoro četvrtini njegovih vanbudžetskih prihoda.

EU se pozabavila ovim problemom u izveštaju o napretku Bugarske iz jula 2011. godine, dok je izveštavanje bugarskih medija o transferu novca od osuđenika ili pojedinaca koji su pod istragom izazvalo širu društvenu debatu.

„Ovom praksom dovodi se u pitanje nezavisnost policijskih istraga“, zaključuje se u izveštaju Evropske komisije o napretku.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov tada je zabranio donacije fizičkih lica i firmi reagujući na kritike EU, ali nije zabranio donacije opština, državnih institucija, kompanija pod kontrolom države, međunarodnih organizacija i stranih zemalja.

Odlukom koju je Jovčev doneo ovog meseca ne dozvoljava se takvim entitetima da pomažu državne institucije na bilo koji način.

Eksperti su rekli zaSETimesda bi dodatne mere pomogle u borbi protiv korupcije.

„[Korupcija] utiče na ukupan institucionalni sistem u Bugarskoj; to je čak civilizacijski problem. Zato delimična mera ne može da donese rezultate“, rekao je Stojčo Stojčev, docent politike i političke ekonomije na Univerzitetu u Sofiji, u izjavi za SETimes.

Stojčev kaže da odgovarajuća reakcija zahteva sistemsko rešenje.

„Rešenje može da se traži u ukupnoj strategiji za borbu protiv korupcije, sagledano više kao vrednost i civilizacijski izbor, nego kao mehanički agregat dobrih, ali praznih obećanja, predstavljenih kao 'strateške mere'“, rekao je Stojčev za SETimes.

Iskorenjavanje korupcije zahteva potpunu reorganizaciju bugarskog istražnog, tužilačkog i sudskog sistema, kaže Nataša Srdoč, predsednica i izvršna direktorka Jadranskog instituta za javnu politiku.

„Strane sudije, tužioci i agenti za sprovođenje zakona (policija) iz zemalja sa snažnom vladavinom zakona ključni su za uspostavljanje nezavisnih institucija u regionu“, rekla je Srdočeva za SETimes.

„One će poštenim sudijama pružiti bezbednu sredinu, tužiocima omogućiti da rade svoj posao sa integritetom i podstaći će novu generaciju poštenih osoba da uđu u ove časne profesije i važne javne službe.“

Za nove demokratije Balkana, uključujući Bugarsku, od najvećeg je značaja da uspostave i održe tri odvojena i nezavisna ogranka vlade, sa naglaskom na odgovornost i transparentnost javnih fondova, kaže Srdočeva.

„Nezavisno pravosuđe i vladavina zakona takođe su nezamenljivi za funkcionalnu tržišnu ekonomiju i uređeno društvo“, rekla je Srdočeva.

Zašto mislite da su donacije ministarstvu unutrašnjih poslova važne za Bugarsku? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.