Berlin će podržati otvaranje poglavlja sa Srbijom

Izvor: RTS, 28.Apr.2015, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin će podržati otvaranje poglavlja sa Srbijom

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer istakao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da će Berlin podržati u EU otvaranje pregovora o prvim poglavljima sa Srbijom. Nemačka i Srbija imaju najbolje moguće odnose u savremenoj istoriji, poručio je premijer Vučić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Činićemo sve da ojačamo i osiguramo evropsku perspektivu za Srbiju. Siguran sam da ćemo u toku ove godine napredovati u vezi sa otvaranjem poglavlja", rekao je Štajnmajer, prenosi Tanjug.

Štajnmajer je istakao da je došao u Beograd u značajnom trenutku, dan nakon godišnjice Vlade, rekavši da je Vlada mnogo učinila na ekonomskom planu.
"Na evrospkom nivou, treba voditi debatu bez pripisivanja krivica, u daljem prevazilaženju prepreka. Nemačka će biti na strani Srbije da se u što skorije vreme omogući otvaranje prvih poglavlja", poručio je Štajnmajer rekavši da je Nemačka i dalje na raspolaganju Srbiji i da čini sve kako bi se evropska perspektiva za Srbiju očuvala, ojačala i pretvorila u verodostojnu perspektivu.
Srbiji je odao puno priznanje za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, posebno kad je reč o napretku u primeni briselskih dogovora, naglasivši da je nekoliko tačaka još otvoreno, ali da odgovornost u tim slučajevima nije samo na strani Srbije i dodao da očekuje da će se u primeni dogovora dalje napredovati uz pomoć Evropske komisije.
Naime, objasnio je da je za vreme ručka razgovarano i o Zajednici srpskih opština na Kosovu, za koju su potrebna rešenja, ali je dodao da se nada da će u pokušajima pronalaženja tih rešenja pomoći upravo Evropska komisija.
Istakao je da je Nemačka impresionirana reformskim naporima koje je prokazala srpska vlada u cilju da učini ekonomsko okruženje atraktivnijim za strane investitore, ali i da domaćem stanovništvu poboljša uslove kroz konsolidaciju budžeta, efikasniju administraciju i razvoj ekonomskih uslova u kojima bi radna mesta bila sigurnija.
Štajnmajer je poručio da Nemačka i Srbija nisu iskoristile sav ekonomski potencijal usled ekonomske situacije u svetu i činjenice da u mnogim delovima Evrope i dalje vlada stagnacija, a da u mediteranskom delu postoje teški problemi.
Sve to utiče na ekonomsku klimu u Evropi, zbog čega nismo u mogućnosti da veliki potencijal koji imamo u nemačko-srpskim odnosima u potpunosti iskoristimo, kazao je Štajnmajer dodajući da ekonomska razmena dve zemlje ipak raste iz godine u godinu.
Nemačka preduzeća koja su već u Srbiji i tu su zatekla dobre uslove razmišljaju o proširenju investicija, ali u ovom trenutku čekaju da se evropska privreda oporavi, naglasio je Štajnmajer ocenivši da to, međutim, ne znači da je vreme za skepticizam i izrazivši uverenje da će evropska privreda i stope rasta ponovo ojačati, što će sasvim sigurno povećati razmenu dve zemlje i investicije iz Nemačke. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odluka o otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU nije na Srbiji, već na evropskim partnerima, kao i da tu nije reč o reformama već o odnosu sa Prištinom.
"Reč je o nekim pitanjima iz Briselskog sporazuma, kao što je Zajednica srpskih opština, i nekim koja su izvan Briselskog sporazuma. Daćemo sve od sebe da, čuvajući naše nacionalne i državne interese, postignemno sporazume tamo gde možemo", rekao je Vučić.
Istakao je da ima tema o kojima ne može ni da razgovara, a jedno od tih je da se prepusti 100 odsto hidropotencijala Gazivoda.
"Na to me niko na kugli zemaljskoj neće naterati. Ako neko želi dogovor, onda mora da to da pokaže, a odluka je na EU", rekao je premijer.
Istakao je da mu je posebna čast to što je dobio takve pohvale od Štajnmajera za reforme koje su sprovedene.
"Ako vam je savest čista, ako ste uradili sve, ako imate ovakve pohvale... Uradili smo mnogo, uradićemo još, ali postoje granice preko kojih ne možemo da pređemo", naglasio je Vučić.
Ponovio je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da dijalogom sa Prištinom želi uspostavljanje racionalnih i razumnih odnosa, ali tako da oni ne budu smetnja ni pretnja nikome na Balkanu.
Najbolji odnosi Srbije i Nemačke u savremenoj istoriji 
Aleksandar Vučić je rekao da Srbija i Nemačka u svojoj savremenoj istoriji trenutno imaju najbolje moguće odnose i da je to velika čast i veoma značajno za Srbiju i njenu budućnost i napredak.
Vučić je rekao da mu je preneo šta je Srbija uradila na polju reformi, kakve političke reforme namerava da preduzme i šta je uradila na evropskom putu.
Kako je rekao, završili smo skrining sa najvišim ocenama, pripremili akcione planove za poglavlja 23 i 24 i sporemni za otvaranje tih poglavlja, kao i za poglavlje 32.

Naveo je da je Štajnmajera obavestio da je nastavljen dijalog sa Prtištinom iznoseći naše poglede po tom pitanju i podvukao da je Srbija posvećena nastavku svog evropskog puta i uverena da će na tom putu imati podršku Nemačke.
Premijer je rekao da je nakon analize ekonomskih odnosa i trgovinske razmene i saradnje dve zemlje izvesno da je sve više nemačkih kompanija u Srbiji i da su one koje već posluju u Srbiji veoma zadovoljne uslovima u kojima rade, što je potvrdio i Štajnmajer u razgovoru.
Kako je naveo premijer, Srbija će, štiteći svoje nacionalne interese, da ubrza svoj evropski put, ali i ocenio da nije sve na Srbiji i da je "makar nešto na evropskim partnerima".
Dodao je da se nada da će rezultati koje je Srbija postigla biti priznati i poštovani u zemljama EU, kao što su, veruje, poštovani od strane najznačajnije zemlje EU – Nemačke.
Vučić je zahvalio Štajnmajeru što je uvek na Srbiju gledao kao značajnu i važnu zemlju u Evropi i cenio njen uticaj i ono što je urađeno na očuvanju stabilnosti u regionu.
Prethodno se šef nemačke diplomatije sastao sa ministarom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i tom prilikom istakao da niko nije menjao niti postavljao nove uslove Srbiji na putu ka EU.
Takođe, učestvovao je i na sastanku trojke OEBS-a o situaciji u Ukrajini.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Štajnmajer: Njemačka će podržati otvaranje poglavlja sa Srbijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Apr.2015

Šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je da će Njemačka pružiti podršku Srbiji da što prije budu otvorena prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU..."Mi radimo stalno i sa velikom energijom na tome da što prije otvorimo prva poglavlja. Posljednje pitanje odnosi se na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.