Balkan bezbednosna rupa Evrope

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Balkan bezbednosna rupa Evrope"

Balkan je najveća bezbednosna rupa EU, koju su prepoznali i teroristi, jer većina oružja koje koriste dolazi baš iz tog regiona, tvrdi bečki "Kronen cajtung".

List ukazuje da su atentatori u Parizu koristili oružje koje je poreklom sa Balkana, gde trenutno, prema procenama, ima četiri miliona neregistrovanog naoružanja na crnom tržištu.

Već decenijama kriminalci svih vrsta koriste balkansku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rutu kao "kriminalni autoput" ka i iz Evrope.

Prema Europolu više od četiri miliona oružja iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije nalazi se u opticaju u državama Balkana.

"Relativno je jednostavno doći do tog naoružanja. Bande su se specijalizovale na trgovinu oružjem. Ssvercuje se preko istih ruta preko kojih droga dospeva do Rusije i Evrope", ističe jedan neimenovani ekspert UN.

Uz to nestaju sve više granice između "normalnog" kriminala i terora.

"Iz Avganistana preko Balkana godišnje dospeva u EU heroin u vrednosti od oko 17 milijardi evra. Dobit od ovog posla dospeva u džepove Al kaide", tvrde eksperti.

Takođe i finansiranje radikalnih lica u Evropi ide preko Balkana.

"Novac pretežno dospeva do Austrije ili Lihtenštajna, gde se pere i potom može bez problema biti upotrebljen", tvrdi neimenovani ekspert u izjavi bečkom dnevniku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.