TAČIJEV KASAPIN PUŠTEN NA SLOBODU

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAČIJEV KASAPIN PUŠTEN NA SLOBODU

BEOGRAD - „Doktor strvinar“ ipak na slobodi! Jusuf Erčin Sonmez (53), turski doktor osumnjičen da je kao glavni hirurg učestvovao u operacijama vađenja ljudskih organa na Kosovu, iza rešetaka je proveo manje od 24 sata!

BEOGRAD - „Doktor strvinar“ ipak na slobodi!

Jusuf Erčin Sonmez (53), turski doktor osumnjičen da je kao glavni hirurg učestvovao u operacijama vađenja ljudskih organa na Kosovu, iza rešetaka je proveo manje od 24 sata!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Uhapšen u utorak uveče u distriktu Kartal na anatolijskoj strani Istanbula, Sonmez je juče pušten posle saslušanja, uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište, da je dostupan Euleksu i da će mu se suditi u Turskoj, a ne na Kosovu.

Kako saznajemo, „doktor vampir“ je u iskazu datom u Sultan Ahmet sudu puna dva sata negirao optužbe o umešanosti u trgovinu ljudskim organima. Isto je ponovio i u obraćanju novinarima nakon izlaska iz sudnice.

- Ne postoji trgovina ljudskim organima. Ne postoje dokazi protiv mene. Ovde sam samo da bih dao iskaz o procesu na Kosovu. Moja adresa se promenila, nisam dobio sudski poziv, pa sam zbog toga bio u pritvoru - objasnio je Sonmez.

Portparol Euleksa Ane Blanksma kaže za Kurir da je tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova u stalnom kontaktu s turskim vlastima.

- Euleks nije nadležan za pitanja ekstradicije. To je na turskim vlastima - ističe Blanksma.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić tek očekuje rasplet ove priče.

- Izveštaj Dika Martija prekinuo je dugu tišinu o ovom fenomenu. Očekujem da će se o tome mnogo češće i glasnije govoriti u narednom periodu - naglašava Vekarić.

Predsednik Komisije Vlade za nestale Veljko Odalović poručuje da Evropa ne sme zataškati zločine koji su počinjeni nad otetim Srbima s Kosova.

Euleks je krajem prošle godine podigao optužnice protiv sedam osoba koje su umešane u međunarodnu trgovinu organima, u kojoj je lekar Jusuf Erčin Sonmez bio centralna ličnost.

Gordana Raković

Pričao i za Kurir

Jusuf Erčin Sonmez nedavno je u izjavi za Kurir priznao da je radio na teritoriji Kosova, ali potpuno legalno.

- Vi me ne poznajete, ali ja sam, nažalost, svuda okarakterisan kao monstrum. Mogu samo da posmatram ovu situaciju i pratim šta se dešava bez moje kontrole - rekao je nedavno Sonmez za Kurir.

Žali se na medijsku hajku!

Na svom veb-sajtu turski doktor, neposredno po izlasku iz sudnice, požalio se na medijsku hajku kojoj je izložen u Turskoj.

- Prikazuju me kao vođu kriminalne bande. Ako sam ja vođa, ko su i gde su moji ljudi? - pita Sonmez.

Zanimljivo je da je na svom Fejsbuk profilu, u polju u kom treba da napiše nešto o sebi, Sonmez postavio rečenicu: „Dobro je kad nema vesti.“ Ipak, juče je u većini svetskih medija bio glavna vest.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.